"Izbori na Kosovu će proteći mirno, Srpska lista rekla svoje i Beograd je toga svestan": Opozicioni lider iz Zubinog Potoka Biševac za Danas 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Milija Biševac, lider Građanske inicijative „Za Zubin Potok“, opcije koja bojkotuje lokalne izbore na Severu Kosova zakazane za 23. april, kaže za Danas da izgleda da će se izbori i pored svih problema održati, ali i da očekuje da će izborni dan proteći mirno i bez incidenata, iako sami izbori se ne održavaju, kako smatra, u ulovi koji su fer i demokratski.

– Očekujemo da će proteći mirno i bez incidenata, iako i dalje smatramo da uslovi nisu stvoreni da se održe fer i demokratski izbori kako bi se izabrala izvršna vlast koja bi se stavila u službu građana, što i jeste jedan od mnogih razloga zbog čega mi kao GI nismo uzeli učešće u ovom izbornom procesu, navodi Biševac.

Naš sagovornik dodaje da međunaronda zajednica podržava organizovanje izbora, što se po izjavama zvaničnika, navodi, moglo videti – „jer da je drugacije, međunarodna zajednica bi izvršila pritisak na Prištinu da se izborni proces odloži dok se ne formira ZSO, što je deo Briselskog sporazuma“.

Upitan kako očekuje da će u pogledu izbora postupiti Srpska lista Biševac poručuje da je ova stranka „svoje odavno rekla“.

– Što se tiče Srpske liste, oni su svoje odavno rekli. Očigledno je da su napuštanjem institucija dali prostora Albancima da u potpunosti preuzmu kontrolu nad Severom. Tačnije, oni izgleda pokušavaju da sve svoje dosadašnje propuste u radu, mahinacije, manipulacije, a i opadanje popularnosti u narodu sada prikriju time što će ostati van svih političkih dešavanja, smatra on.
Biševac ukazuje i da građani srpske nacionalnosti verovatno neće podržati albanske kandidate u srpskim sredinama. Ipak, iako njegova opcija ne izlazi na izbore, kaže da kada bi situacija bila takva da ima i drugih srpskih učesnika na izborima sigurno bi, smatra, jedan deo srpskih birača izašao na birališta.

– Razočaranje dosadašnjim postupcima vladajuće liste je veliko. Smatramo da je vreme je za neke nove ljude i velike promene u političkom životu Srba kao i to da je zvanični Beograd svestan toga. Što se tiče našeg delovanja, svakako ćemo nastaviti političku borbu jer smatramo da su građani sada prepušteni sami sebi, navodi Biševac.

Lider „Za Zubin Potok“, koja ima odbornike u Skupštini opštine, podseća da je jedna od tačaka državne politike nakon sastanka beogradskih zvaničnika i Srba sa Kosova, održanog 13. aprila u Raški, bilo i finansijska podrška Srba koji žive na Kosovu, i stim u vezi poručuje da sva pomoć ide preko privremenih organa koji, tvrdi, već godinama služe samo za manipulacije i malverzacije.

– Sigurni smo da taj novac nikada neće doći u prave ruke. Koliko je tim ljudima iz SL stalo do svog naroda i državne politike jasno govori činjenica kada su neki od njih spavali na konferenciji u Raški dok se vodila diskusija o najvažnijim državnim pitanjima, kaže Biševac.

Lokalni izbori na Severu Kosova zakazani za 23. april. Stanovnici Zubinog Potoka i Severne Mitrovice  glasaće neposredno za gradonačelnike, dok će oni iz Leposavića i Zvečana, uz to glasati i za odbornike u lokalnim skupštinama. Srpska Lista, Srpski opstanak i Za Zubin Potok izbore bojkotuje, a od opcija koje dolaze iz srpske zajednice izlaze Partija kosovskih Srba sa kandidatom za gradonačelnika Leposavića Aleksandrom Jablanovićem i listom odbornika u ovoj opštini, kao i Slađana Pantović, koja se, kao nezavisna kandidatkinja, bori za mesto gradonačelnice Zvečana.
Građani će glasati na 19 biračkih mesta, od kojih će čak 13 biti montažni kontejneri, najavili su iz Centralne izborne komisije. Na spisku biračkih mesta nema školskih ustanova koje funkcionišu u okviru srpskog sistema, a koje su ranije predstavljale biračka mesta, s obzirom da zvanični Beograd ovaj izborni proces ne podržava.

Nakon kolektivnog izlaza iz kosovskih institucija od strane Srba sa severa KiM, pa i i podnošenja ostavki srpskih gradonačelnika, prvobitno su izbori zakazani za decembar mesec. Zahtevi Srba za povratak u institucije su formiranje ZSO, ukidanje spiskova Kosovske policije za hapšenje Srba i povlačenje specijalnih jedinica KP sa severa Kosova. Kako je Priština gotovo do poslednjeg časa insistirala na njihovom održavanju, te kako tada nisu našli alternativna biračka mesta, nakon incidenata i eksalacije tenzije, kosovska predsednica izbore je odložila za 23. april. Odlaganje je tada tražila i međunarodna zajednica, koja sada izražava žaljenje zbog neučešća srpskih opcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari