Zašto je opozicija pomerila protest Srbija protiv nasilja sa petka na subotu? 1Foto: Vojin Radovanović / Danas

Očigledno je da je režim koji nema način da zaustavi masovne mirne proteste na ulicama Beograda i nekih drugih gradova, rešio da angažuje opskurne, uglavnom proruske grupice, da pokušaju da ga blate i kompromituju iznutra – komentariše za Danas psiholog Žarko Korać to što će se protest Srbija protiv nasilja umesto u petak održati u subotu, 3. juna.

Podsetimo, ekstremni desničari najavili su pre dva dana da će se u petak, 2. juna, kada je trebalo da bude protest Srbija protiv nasilja, okupiti kod spomenika cara Nikolaja i pridružiti protestima koje organizuje proevropska opozicija.

Usledili su brojni navodi tehničkih organizatora protesta Srbija protiv nasilja kao i posmatrača prilika da su te grupe zapravo instruisane od strane Aleksandra Vučića sa namerom gušenja najmasovnijeg građanskog bunta unazad dve decenije.

Pomenimo i da su predstavnici opozicije išli na sastanak sa načelnikom beogradske policije, Veselinom Milićem, kako bi tražili zaštitu policije od mogućih incidenata koji bi izazvali provokatori, kao što je bio slučaj na prethodnom skupu kada su, kako tvrde, morali „svojim telima“ da brane upade u RTS i Skupštnu od strane nasilnika.

– Došlo je vreme “imitatora građanskog protesta”. Tragikomično je što pritom skoro doslovno imitiraju dosadašnje proteste. Ničeg drugog se nisu setili. Isto kao što je Vučić imitirao svojim “najvećim skupom u istoriji Srbije” (sic) protestni skup na ulicama Beograda i doživeo fijasko, tako se sada pojavljuju imitatori manjeg formata – kaže sagovornik Danasa.

Kako dodaje, tako se neka grupica sumanuto zvana “skupština naroda dostojnog Srbije” pojavila da protestvuje ispred zgrade TV N1.

– Vodi je čovek osuđen za ubistvo. To je naravno imitacija građanskog protesta pod nazivom “opkoljavanje RTS”. Isto tako u petak je zakazan skup ispred spomenika ruskom caru Nikolaju podrške narodu na Kosovu. To je naravno imitacija građanskog protesta protiv promocije nasilja u Srbiji i zahtevu za mir u društvu. Ali ova grupa nas usmerava da se treba baviti Kosovom a ne kritikom režima SNS i uz podršku “majčice Rusije”. Zato se protest u petak verovatno pomerio u neko drugo vreme – objašnjava Žarko Korać.

Zašto je opozicija pomerila protest Srbija protiv nasilja sa petka na subotu? 2
Foto FoNet Milica Vučković

Prema njegovim rečima, nemoć režima da zaustavi ove proteste je tako sve očiglednija.

– Naravno njemu za sada ne pada na pamet da usliši zahteve protesta. Ako ljude koju mirno protestvuju zoveš “ološem” sam sebe onemogućavaš da to mirno rešiš – kaže Korać.

Potom postavlja pitanje: „Lično me jako interesuje šta sledi dalje?“

– Koju imitaciju nam sprema režim. Da se obuku kao političari koji su uslovne vodje protesta? Ili da izvedu Marjana Rističevića i druge poslanike da i oni kao “konstruktivno protestvuju protiv vlasti”? Pravi kontramiting, isto to ali drugačije. Ima jedna stara izreka: kada Bog hoće nekog da kazni, prvo mu uzme razum. Mislim da savršeno opisuje šta se dogadja. Očigledno su Vučiću karijere Vulina i Gašića mnogo važniji od mira u Srbiji i zahteva vekikog broja gradjana. Sve je spreman da žrtvuje da bi demonstirao svoju skoro apsolutnu vlast – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari