Zašto je Vučić „podmetnuo“ Brnabić na sednicu Saveta bezbednosti UN? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

U možda nikada kompleksnijoj situaciji u kojoj se srpska vlast našla u vezi sa Kosovom, još od 1999. godine, odnosno – u trenutku kada je sva pažnja međunarodne zajednice uperena u nju zbog sumnji da je ovdašnja vlast organizovala teroristički napad na severu Kosova, u Banjskoj, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izbegao je da se večeras pojavi na sednici SB UN.

Uprkos nespornoj činjenici da njegovu vladavinu karakteriše apsolutna kontrola svih institucija, na jedan od najtežih sastanaka na međunarodnom nivou o Kosovu, o kojem samo on, kako kaže, vodi brigu – šalje premijerku Anu Brnabić.

– Kada bi u Srbiji bio na snazi demokratski režim, onda ne bi bilo ni potrebe da komentarišemo učešće premijerke Ane Brnabić, na sednici UN-a – kaže za Danas Robert Kozma, poslanik Zeleno-levog fronta u Skupštini Srbije.

Međutim, dodaje, ovako se radi o Vučićevom prebacivanju „vrućeg krompira“ premijerki i njegovom izbegavanju nelagodne situacije u kojoj se našao nakon što je utvrđeno da je kosovsku politiku zasnovao na kriminalcima koji se nalaze na listi sankcija SAD i UK zbog umešanosti u međunarodni organizovani kriminal.

– I sada kada se pokazalo da su ti isti odgovorni za nove eskalaciju nasilja i ugrožavanje života svih građana na severu Kosova, Vučić zazire i od kritičkih pogleda na sednici UN. Šalje Anu Brnabić jer mu je ona bila često koristan token kada je trebalo da se doprinese saradnji u regionu -smatra on.

Zašto je Vučić „podmetnuo“ Brnabić na sednicu Saveta bezbednosti UN? 2
Foto: Jakov Simovic JK Media

A istovremeno, ističe dalje, ni ministru spoljnih poslova, Ivici Dačiću, ne dozvoljava da ide u Njujork, jer mu ne veruje i nema poverenja u njegove diplomatske aktivnosti.

– Umesto bežanja od odgovornosti, izazivanja novih eskalacija nasilja, srpskom i kosovskom društvu je preko potrebna normalizacija odnosa, kao i postizanje političkog dogovora kojim bi se obezbedila sigurnost za sve građane, kako pravna, tako i ekonomska i socijalna sigurnost zaključuje Robert Kozma.

Zašto je Vučić „podmetnuo“ Brnabić na sednicu Saveta bezbednosti UN? 3
Foto: FoNet/ Marija Đoković

Prema rečima Sande Rašković Ivić, poslanice Narodne stranke u Skupštini Srbije, dužnost Aleksandra Vučića kao šefa države i čoveka koji se hvali time da se bori sam,“zaboravljajući“ da kaže da je uzurpirao sve poluge i institucije i da je pregovarao bez platforme koju je trebalo da usvoje i Vlada i Skupština.

– Vlada je bila isključena iz procesa pregovora o KiM, pa je i sama premijerka Ana Brnabić rekla zadivljeno da se Aleksandar Vučić bori sam. Ali kada treba nešto neprijatno potpisivati ili biti na neprijatnim sastancima svetskih foruma, taj „neustrašivi borac“ danas šalje na važnu i tešku sednicu Saveta bezbednosti UN Anu Brnabić da se tamo sama snalazi – ističe sagovornica Danasa.

Kako dodaje, isto tako je poslao Ivicu Dačića u Brisel da potpiše Briselski sporazum kojim je Srbija izgurana sa svojim institucijama sa severa KiM, sever KiM isporučen Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari