Zastava SrbijeZastava Srbije foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ono što se dešava sa upražnjavanjem ambasadorskih mesta u nekim od naših ključnih diplomatskih predstavništava je nedopustivo imajući u vidu našu trenutnu spoljnopolitičku poziciju. Tako nešto Srbija sebi nije smela da dopusti. Brojnost ambasadorskih mesta, kao i značaj zemalja i institucija u kojima nećemo imati predstavnike, ukazuju na veliki zahvat – ocenjuju sagovornici Danasa, koji komentarišu odluku o razrešenju 23 ambasadora, čiji će naslednici biti izabrani, prema najavama, do kraja godine.

Radomir Diklić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj, ukazuje da se u svim normalnim zemljama i diplomatijama tačno zna koliko traje mandat jednog ambasadora, te podseća da se do dolaska ove vlasti to znalo i u Srbiji, Srbiji i Crnoj Gori i SR Jugoslaviji. Prema njegovim rečima, u Ministarstvu inostranih poslova bilo je pravilo da mandat ambasadora traje tri, a najviše četiri godine, te da nema daljeg produženja.

– Ovo što se sada desilo je jednostavno nedopustivo, imajući u vidu našu spoljnopolitičku situaciju. Da sada mi mesecima nemamo ambasadore u ključnim mestima gde se kreira svetska politika, bilo na bilateralnom ili multiratelalnom planu, poput u Njojurku ili u Briselu, što je po našu poziciju u svetu ravno katastrofi. Mi jedostavno to sebi nismo smeli da dopustimo. Lično mislim da se tu radi o čuvanju mesta za “zaslužne” kadrove koji će se udomljavati posle eventualno nekih novih izbora. Tako da je sve manje, nažalost mesta za profesionalne, karijerne diplomate, koji bi bili ambasadori i u najvećim svetskim silama, a nama je svaka zemlja važna – naglašava Dikić.

On ističe da nikada do sada nije čuo da neka zemlja menja odjednom 23 ambasadora, te da je to sa jedne strane skandalozno, ali sa druge pogubno za našu spoljnu politiku.

Prema oceni Jelice Minić, predsednice Evropskog pokreta u Srbiji, ako se pogleda lista zemalja i organizacija u kojima je najavljena smena ambasadora, mada ima i promena na nivou generalnih konzula, što ovu dugu listu čini još dužom, više je pitanja nego odgovora.

– Naime, mnogi ambasadori su bili na svojim funkcijama znatno duže od četiri godine. Ukoliko dato obrazloženje da se ovim razrešenjima poštuje praksa da mandat za sve bude upravo četiri godine, to bi značilo da se uvodi neka, inače poželjna procedura i praksa da su mandati ograničeni, onda je to dobra vest. Takođe, razrešenje odavno nepoželjnog i zapravo nepostojećeg ambasadora u Crnoj Gori, gospodina Božovića, dobra je vest i za kredibilitet srpske diplomatije i za odnose sa Crnom Gorom. Zatim, smene se obično odigravaju u letnjem periodu, pa i to nije neka vest. Ali brojnost ambasadorskih mesta, značaj institucija (UN, EU, Savet Evrope), kao i zemalja poput Španije (koja predsedava Savetom EU do kraja ove godine), Velike Britanije (koja predsedava Savetom bezbednosti UN), Francuske (koja je sve bliži partner Srbije, u okolnostima oseke bliskih veza sa Nemačkom), ukazuju na veliki zahvat – ističe Minić.

Ona podseća da su tu i Grčka, Turska, Austrija, Mađarska, Slovenija, BiH, koje su u spoljnoj politici Srbije vrlo značajne. Ipak, Minić dodaje da najava smene ne znači da ćemo imati vakuum u ambasadorskom sastavu i da će važni poslovi biti nepokriveni, pod uslovom da sve funkcioniše glatko, fleksibilno i da istovremeno ispunjava sve stranačke apetite onih koji su na vlasti, što je takođe uobičajena praksa.

– Zato, odgovor da li se radi o rutinskom zahvatu, ili ima još nečega iza toga, znaćemo tek kada vidimo nova imenovanja i kada se pokaže da li diplomatska služba funkcioniše delotvorno na svim važnim mestima i na nivou koji se od diplomata očekuje – zaključuje Minić.

Podsetimo, u Službenom glasniku objavljena je odluka o razrešenju 23 ambasadora čiji su mandati istekli, a među njima je i ambasador u Crnoj Gori Vladimir Božović, objavio je nedavno portal N1.

Razrešeni su i ambasadori pri misiji UN u Ženevi Dejan Zlatanović, u Evropskoj uniji u Briselu Ana Hrustanović i Savetu Evrope u Strazburu Ana Đurović , u Austriji, Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Kubi, Kipru, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Španiji, BiH, Saudijskoj Arabiji, Nigeriji, Indoneziji, Iranu, Iraku i Keniji.

Opozvani su i Oliver Antić, sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u Republici Kabo Verde, sa sedištem u Lisabonu, Aleksandar Đorđević iz Bosne i Hercegovine, Katarina Lalić Smajević iz Španije i Jasmina Mitrović Marić iz Danske.

Aleksandra Joksimović je opozvana sa dužnosti ambasadora u Velikoj Britaniji, Nataša Marić iz Francuske, Muhamed Jusufspahić iz Saudijske Arabije, Đura Likar iz Nigerije, Slobodan Marinković iz Indonezije, Dragan Todorović iz Irana, Dragan Županjevac iz Kenije, Zorana Vlatković iz Slovenije i Marko Blagojević sa Kipra.

Opozivani su i ambasadori na Kubi Danilo Pantović, u Mađarskoj Iman Todorov, u Turskoj Zoran Marković, u Grčkoj Dušan Spasojević, u Austriji Nebojša Rodić i u Iraku Uroš Balov.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za portal N1 da je svima njima istekao četvorogodišnji mandat i sada će uslediti imanovanja novih ambasadora, što će biti urađeno do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari