Zašto Orlić odugovlači sa zakazivanjem sednice parlamenta za četvrtak? 1Skupština Srbije: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Iako je dogovoreno da sednica Skupštine Srbije sa okvirnim dnevnim redom, na zahtev opozicije, bude održana u četvrtak 18. maja, tačan dnevni red se još ne zna, s obzirom na to da Vladimir Orlić, predsednik parlamenta, još nije zakazao sednicu.

Opozicija strahuje da će vlast u poslednjem trenutku nametnuti neke druge teme za raspravu, upravo one koje je najavio Aleksandar Vučić, a to su pad vlade i raspisivanje novih izbora najdalje do septembra.

„Kako god bio formulisan Orlićev dnevni red, zahtevi građana moraju biti ispunjeni“, poručuju poslanici opozicije.

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni, kaže za Danas da je u petak na sastanku skupštinskog kolegijuma napravljen nacrt dnevnog reda za sednicu 18. maja.

„Prema tom nacrtu prva tačka dnevnog reda trebalo bi da bude izveštaj vlade o bezbednosnoj sitiaciji i odgovornost za dva tragična događaja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima oko Mladenovca. Druga tačka dnevnog reda trebalo bi da bude formiranje anketnog odbora za utvrđivanje činjenica, koje su dovele do ova dva masakra. Rad tog anketnog odbora ne sme da traje unedogled, već samo trideset dana, od dana formiranja. A insistirali smo i da opozicija dobije predsednika tog anketnog odbora“, objašnjava Tepićeva.

Zašto Orlić odugovlači sa zakazivanjem sednice parlamenta za četvrtak? 2
Foto: N1 printscreen

Prema njenim rečima, treća tačka trebalo bi da bude smena Bratislava Gašića, ministra policije, i četvrta tačka smena REM-a.

„To je utvrđeni nacrt dnevnog reda i bar za sada nemam informaciju da li se nešto promenilo. A to što Vučić tvrdi da neće biti smene Gašića je zato što ceo fokus pokušava da prebaci na sebe i da izađe iz ove traume. On smenu Gašića pokušava da veže za pad, ili ostavku Vlade i da ide na izbore, jer samo tako može da pobegne iz ove situacije. Mi to nećemo dozvoliti. Hoćemo da se prvo ispune zahtevi, pa onda može da se priča o suvoj politici i izborima“, navodi šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni i potpredsednica SSP.

Ti izbori koje Vučić najavljuje bili bi potpuno i skandalozni i neuslovni, ako se ovi zahtevi ne ispune.

„Znači prvo zahtevi, pa onda ćemo da vidimo šta dalje. Vučić beži od ispunjenja zahteva i hoće na izbore, jer ova stvar mu je izmakla kontroli i svi njegovi očajnički napori da izađe iz ove situacije su sve pogrešniji. Stvorena je naprosto vidljiva panika i zato Vučić hoće da pobegne u izbore i vrati priču na svoj teren“, zaključuje Tepić.

Poslanici opozicije strahuju da će Orlić dan pre početka sednice parlamenta izmeniti dnevni red, pod sugestijama iz Predsedništva Srbije.

„Iako su do sednice parlameta ostala sveha tri dana, nikakav saziv sednice još nije stigao, jer na Andrićevom vencu neprestano traje krizni sastanak za kontrolu štete i političku kalkulaciju. Traže formulu – na koji način izšibicariti tako da REM, Pink i Hepi prođu nekažnjeno. To je srce Mordora. U Srbiji od demokratije je ostao samo jedan čovek i njegova medijska mašinerija za kontrolu istine. Svi ostali su zamenjivi“ , navodi Đorđe Miketić , poslanik Zajedno .

On podseća da su zahtevi protesta jasni i da zato neće biti popuštanja ni na sednici parlamenta.

„Gašić će svakako da leti, ovako ili onako, ali i REM, Pink i Hepi će morati takođe. Nema popuštanja“, poručuje Miketić, dok Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe DS u parlamentu Srbije, kaže za Danas da kako god bio formulisan Orlićev dnevni red, neće moći da bude izbegnuta rasprava o zahtevima građana i Vučićevoj odgovornosti.

Zašto Orlić odugovlači sa zakazivanjem sednice parlamenta za četvrtak? 3
Izvor: N1

„Ovaj put se Vučić neće izvući sa parlamentarnim izborima koje bi ponovo organizovao, tako da ne budu ni slobodni, ni pošteni, nego da budu tek maska za još jednu prevaru koju on zove “izbori”. Najavom parlamentarnih izbora Vučić bi da izbegne sopstvenu odgovornost i da nezadovoljstvo građana pokuša da preusmeri na svoju ličnu Vladu, koja je toliko nebitna, da čak ni većina narodnih poslanika ne zna ko su njeni članovi. To ne treba da čudi, jer odavno Vučić donosi apsolutno sve odluke, kršeći Ustav. Zbog toga su njegove izjave u kojima kaže kako mu premijerka nešto dozvoljava, ili ne dozvoljava predmet podsmeha u regionu i Evropi. Istina je da niko nikada nije toliko obrukao Srbiju u međunardnoj javnosti koliko je to učinio autokrata koji nije u stanju da pristojno komunicira i izgovara istinu“, napominje Lutovac.

Lider DS poručuje i ako do petka ne budu ispunnjeni svi zahtevi građana, sledeći korak treba da bude samo jedan zahtev – ostavka autokrate.

Poslanici očekuju da će sednica parlamenta sa četiri tačke dnevnog reda trajati nekoliko dana i nadaju se da ovoga puta Orlić neće predložoti jedinstvenu raspravu o svim tačkama.

Zašto Orlić odugovlači sa zakazivanjem sednice parlamenta za četvrtak? 4
Foto: Ne davimo Beograd

„SNS se uvek trudi da što manje vremena bude za diskusiju, jer beže od argumenata i stvarne rasprave. Oni skupštinu tretiraju kao glasačku mašinu poltrona i poslušnika vlasti. Zato je važno da im ne dozvolimo da pobegnu od odgovornosti“, kaže Radomir Lazović, šef poslaničke grupe zeleno levi poslanički klub NDBG, i dodaje da o formi kako će se dogovorene tačke dnevnog reda naći u raspravi još se razgovara.

Ali, kako kaže, opozicija neće dozvoliti da SNS pobegne i sakrije se od rasprave o ovim temama.

„Orlić nije imao nikakvu nameru da zakaže sednicu Narodne skupštine, ali je bio primoran, ali i da vlast nije imala nameru da nešto menja nakon velikih tragedija koje su se desile. Da građani nisu odlučno ustali protiv nasilja, ništa se ne bi desilo i SNS režim bi nastavio po starom. Zato je važno da što više ljudi dođe na protest i da ih nateramo da ispune zahteve protesta“ , poručuje Lazović.

Naravno, opozicija je, kako kažu spremna na sve scenarije, ne samo na promenjen i dopunjen dnevni red skrojen na Andrićevom vencu, ali su namerni da ne dozvole da se rasprava razvodni i krene u smeru koji Vučić očekuje.

„Narodna stranka će u četvrtak forsirati raspravu o odgovornosti Bratislava Gašića. Insistiraćemo do kraja na njegovoj smeni, jer je to čovek koji je policiju pretvorio u privatno obezbeđenje SNS.“, kaže za Danas Slavica Radovanović, poslanica Narodne stranke.

Ona napominje da je Gašić partijski vojnik, koji će bez pogovora izvršiti svaku Vučićevu naredbu i staviti policiju u službu zaštite Aleksandra Vučića i politike SNS…

„Ne treba zaboraviti da je Gašic kriv za pad helikoptera i smrt sedmoro ljudi, a Vučić ga je abolirao, tako da je bez Vučića, Gašić niko i ništa. On to zna i zato se tako drze zajedno. Gašić je inače i jedan od finansijera SNS sa početka, sada je svoj kapital utostručio i sve će uraditi da ostane u vlasti, a to bez Vučića ne može“, navodi Radovanović.

Na pitanje kakav onda rasplet na sednici parlamenta očekuje, Radovanović dodaje da su Gašić, Vučević, Ana i Vulin „najprljaviji političari i najodaniji Vučiću i da ih zato neće dati.

„Gašic je ozbiljan ulični mangup i zna kada i kako treba da odigra za Vučića“, zaključuje poslanica Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari