Zašto se na RTS nije mogla čuti himna Hrvatske u prenosima iz Katara? 1

Radio televizija Srbije se namerno uključila u polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu, kada su himne već bile odsvirane, pre svega himna Hrvatske, to je bilo tako očigledno – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Komentarišući činjenicu da se javni servis građana Srbije uključio u prenos polufinalne utakmice na Svetskom prvenstvu u fudbalu tek nakon intoniranja himne Hrvatske, Dobrica Veselinović, šef Odborničke grupe Ne davimo Beograd, koalicija Moramo u Skupštini grada Beograda, kaže za Danas da “umesto uživanja u sportskim takmičenjima u kojima ne bi trebalo da ima veze ko je koje nacionalnosti, vere ili rase već kojom veštinom, trudom i umećem raspolaže, naš javni servis cenzuriše himnu Hrvatske, jer ako se ne čuje himna onda valjda ni Hrvati nisu pobedili“.

 

Podsetimo na očiglednost onoga što se juče dogodilo, a to je da se Javni servis uključio u prenos utakmice za treće mesto na Svetskom prvenstvu u Kataru tek nakon što je završeno intoniranje himne susedne države – Hrvatske – koja je i osvojila treće mesto na svetu u fudbalu.

Takođe, na početku finalne utakmice između Argentine i Francuske, danas, RTS je emitovao obe himne ove dve države.

Zašto se na RTS nije mogla čuti himna Hrvatske u prenosima iz Katara? 2
foto FoNet/Aleksandar Barda

– To je svakako odluka i bila mi je lično vrlo čudna. Toga nikada ranije nije bilo. Trebalo bi pitati ljude sa RTS zašto to rade. Da se ne čuju “neodgovarajuće himne” – kaže Korać.

Upitan šta misli da je motiv takvog postupanja RTS, sagovornik Danasa kaže da ne veruje da je u pitanju duže vreme za reklame.

– Nikada se to nije radilo. Mislim da je ipak u pitanju politika – kaže on.

Na pitanje u čemu je problem da se čuje himna Hrvatske na RTS, Korać odgovara: “Nemam mašte da na to odgovorim”.

Prema rečima Dobrice Veselinovića, umesto da komšijama čestitamo što su imale odličan rezultat na Svetskom prvenstvu i to shvatimo kao izazov da naš tim bude bolji sledeći put, mi se durimo i pribegavamo glupim trikovima kao što je gašenje himne.

Zašto se na RTS nije mogla čuti himna Hrvatske u prenosima iz Katara? 3
foto FoNet Aleksandar Barda

– Uredništvo RTS kao da se i dalje vodi protokolima i pravilnicima iz devedesetih sa ciljem da se ponovo nametne neka mržnja i neki izmišljeni sukob. Motivi su kao i drugi motivi koji dolaze iz kuhinje SNS, huškanje ljudi jedne na druge i mržnja, jer u drugim stvarima ne mogu da pariraju – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari