Za razliku od posete Kosovu specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i zamenik državnog sekretara SAD i izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u Beogradu se neće sastati sa predstavnicima opozicije.

Lajčak i Eskobar su na Kosovo stigli pre tri dana, gde su se tokom dvodnevne posete sastali sa predstavnicima vlasti predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, kao i, u odvojenoj poseti Srpskom listom. U Beogradusu usledili sastanci sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ali za razliku posete na Kosovu ne i sastanci sa predstavnicima srpske opozicije.

Naime, dva zvaničnika su se sastali sa opozicionih lidera sastanku će prisustvovati predsednikom Demokratske partije Kosova Memljom Krasnićijem, predsednikom Demokratskog saveza Kosova Ljumirom Abdidžiku i Ramušom Haradinajem iz Alijanse za budućnost Kosova.

Haradinaj, inače i bivši kosovski premijer, tvitovao je o večeri sa izaslanikom SAD Eskobarom, čije je tema bilo i „sprovođenje vladavine prava na severu Kosova“.

– Tokom večere u ambasadi SAD u Prištini, u rezidenciji sa Eskobarom imali smo plodnu diskusiju o pronalaženju rešenja za sprovođenje vladavine prava na severu Kosova, napisao je Haradinaj.

On je poručio da je SAD je pouzdan saveznik i prijatelj i zajedno ćemo održavati mir i sigurnost.

– Na Kosovu sam se danas sastao i sa liderima opozicije kosovskih Albanaca da ih informišem o Dijalogu koji vodi EU. Pozdravio sam njihovo razumevanje i podršku Dijalogu o normalizaciji odnosa, koji je od nacionalnog interesa za Kosovo, napisao je na Tviteru Lajčak nakon sastanka.

Naši sagovornici iz srpske opozicije navode da bi trebalo da imaju kontrolnu ulogu u važnim pregovorima koji se vode oko Kosova, ali i da pre susreta sa međunarodnim zvaničnicima treba da dođe do jedinstvenog stava ovdašnje vlasti i opozicije.

Radomir Lazović, narodni poslanik pokreta Ne davimo Beograd za naš list kaže kako bi stavovi opozicije trebalo da se čuju o svim važnim pitanjima u državi, pa tako i po pitanju Kosova.

– Stavovi opozicije bi trebalo da se čuju o svim važnim pitanjima u državi, a predstavnici opozicije bi trebalo da prisustvuju i imaju kontrolnu ulogu u važnim pregovorima koji se vode o Kosovu, kao i o drugim pitanjima, smatra poslanik Ne davimo Beograda.

Dodaje da ono što sada imamo jeste da nam Aleksandar Vučić interpretira šta se dešavalo u Briselu – „da glumata, hvata se za glavu, priča o teškim pregovorima, a onda svaki put nekako on ispadne spasilac i pobednik, iako naša javnost zapravo ni ne zna oko čega se vode pregovori“.

– Vučićeve priče su kao onaj loš vic: “Bili Srbin, Amerikanac i Rus, ne znam šta je dalje bilo, ali je naš pobedio”. E tako i Vučić pobedi, ali građani gube, jer osim sopstvenog interesa, njemu nije ništa drugo na umu, kaže Lazović.

Srbiji je potrebna otvorena i široka diskusija o situaciji na Kosovu, a zatim i pregovarački okvir koji bi pored statusa uzeo u obzir i kvalitet života ljudi, slobodno kretanje, evropsku perspektivu, trgovinsku razmenu, kulturno-istorijsko nasleđe i možda najvažnije, pomirenje i dogovor za budućnost, smatra Lazović.

Da je potrebno da opozicija međunarodnim zvaničnika kaže svoj stav o pitanju Kosova i Metohije, ali i da je potrebna šira javna rasprava, smatra i Lazovićev kolega iz Skupštine, narodni poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović.

Jovanović naime podseća da je Narodna stranka ranije predložila da se održi posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, na kojoj bi se razgovaralo o trenutnom stanju u južnoj srpskoj pokrajni.

– Trebalo bi i da razgovaramo i o budućim koracima s obzirom na jednostrane poteze prištinskih privremenih institucija. Ti koraci bi trebalo da podrazumevaju nacionalno jedinstvo, ali i mudrost u međunarodnim aktivnostima. U tom smislu, sastanci sa međunarodnim predstavnicima bili bi prilika da se iskaže identičan stav i vlasti i opozicije po pitanju zaštite teritorijalne celovitosti, suvereniteta i zastite srpskog stanovnistva na prostoru Kosova i Metohije, kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari