Zašto Vladimir Orlić u protekla dva dana zasedanja nije izrekao nijednu opomenu poslanicima? 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

„Nijednu opomenu nisam izrekao prethodnih dana, a bilo je opravdanih razloga“, rekao je danas Vladimir Orlić, predsednik parlamenta Srbije, nakon što ga je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov pozvao da počne da izriče mere, jer poslanici zloupotrebljavaju Poslovnik.

“Imali smo tri takve zloupotrebe, poslanici se javljaju tek da nešto kažu, pa vas molim da se držimo Poslovnika i da krenete da izričete opomene”, rekao je Jovanov i dodao da se čak javljaju i da hvale Orlića.

Predsednik parlamenta ocenio je da su sugestije Jovanova na mestu, dodajući da zaista nije primenjivao nikakve mere, niti na ovoj sednici, niti prethodnih dana.

“Videli ste i sami koliko je bilo opravdanih razloga i za drastičnije mere, pa nikom ništa, ali bukvalno nikom ništa. E, to vam je pokazatelj te strašne represije, diktatrure i tiranije kako to oni kažu”, rekao je Orlić.

Dodao je da je u vreme dok je sadašnja opozicija rukovodila radom sednice bilo i prekida prenosa, ulazaka batinaša, prebijanja narodnih poslanika, pa čak i izbacivanje kompletnih poslaničkih grupa zbog samo jedne reči.

“To je tada bila demokratija. Sad smo imali divljanje, fizičke napade na predsednika republike, a nisu dobili ni opomenu i sad je diktatura i represija. Ali, tu se sada vidi koliko je više demokratije i slobode nego u vreme prethodne vlasti”, rekao je Orlić.

Posebnu sednicu o Kosovu i Metohiji obeležili su incidenti, na ivici fizičkog sukoba.

Međutim, dok su trajali neredi u skupštinskoj sali, zviždanje, vika, širenje transparenata, udaranje u klupe, predsednik prlamenta Vladimir Orlić nije našao za shodno da da pauzu, koja je uvek parlamentarno sredstvo za smirivanje tenzija.

Tačno je da nije izrekao nijednu opomenu, iako je za to bilo i te kako mnogo povoda i na levoj i na desnoj strani skupštinske sale.

Na današnjoj sednici o pavosudnim zakonima, priznao je da to nije učinio zbog demokatije, što pomalo ironično zvuči.

Opozicija, međutim, tvrdi da mu je sve te postupke sugerisao predsednik Srbije kako bi se na jednoj strani videlo huligansko ponašanje opozicije, a na drugoj predsednika koji smireno iščekuje napad opozicije. Doduše ni sam predsednik nije bio smiren.

Posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu, na kojoj prisustvovao i odgovarao na pitanja poslanika predsednik države Aleksandar Vučić, završena je sinoć, a trajala je dva dana po 11 sati.

Na sajtu parlamenta objavljeni su transkripti oba dana, a ukupno ima oko 162.000 reči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari