Zašto Vučić ni posle četiri i po meseca od izbora ne saopštava ime mandatara i sastav vlade? 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Izbor mandatara i eventualno novog premijera Srbije koji se sveo na dva kandidata – Anu Brnabić i Miloša Vučevića, bez konačnog odgovora o kome se radi i prolongiranja odluke a samim tim i sastavljanja Vlade, sagovornici Danasa ocenjuju kao očekivano „održavanje veštačke tenzije“ od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić u petak uveče izjavio je da su dva glavna imena za mesto premijera Vlade Srbije aktuelna tehnička predsednica Vlade Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, napomenuvši da će o tome odlučiti kada se vrati iz Brisela, gde ga 18. avgusta čeka razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Vučić je u nedavnom intervjuu za TV Prva naveo da je zadovoljan radom premijerke Ane Brnabić, kao i dalje razmišlja o sastavu Vlade Srbije, ali da o tome odlučuje stranka.

Politikolog Boban Stojanović veruje da osim predsednika Srbije niko drugi i ne zna ko će se naći na mestu premijera i ministara, ali da to predstavlja zamajavanje građana.

– Dok god je Vučić broj jedan u stranci u kojoj nema ni broja dva, ni tri, ni četiri, već su svi daleko ispod – onda i izbor predsednika Vlade ovako izgleda. I naredne nedelje ćemo dobiti ime mandatara, a onda tek kasnije ime ministra – a suštinski se svi zamajavamo time, a znamo da odluke neće donositi oni i da nisu ništa važniji od lanjskog snega, kaže Stojanović.

Sužen izbor za mandatara, odnosno isticanje samo dva imena, i to Vučevića i Brnabić, za našeg sagovornika je glavni pokazatelj da Aleksandar Vučić „osobu broj dva“ ne želi da pravi niti u stranci, niti u državi. On ostaje broj jedan, a svi ostali, kao i do sada, biće daleko ispod, jer ni, kako ocenjuje Stojanović, ni Vučević, a posebno ne Brnabić nisu profil ličnosti za osobu broj dva.

– Dodatno, rekao bih da njihov izbor znači da ćemo opet imati prevremene parlamentare izbore najkasnije na proleće 2024. godine zajedno sa lokalnim izborima u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave, navodi ovaj politikolog.

Predsednik Srbije je i do sada kupovao vreme, a to nastavlja da čini i ovim postupkom, ali to nije presudni razlog zbog kog se otkivanje imena onog ko će sesti u fotelju predsednika Vlade odlaže, ocenjuje politički analitičar Đorđe Vukadinović.

– Po sredi je nešto treće, kupovina vremena barem u ovoj situaciji nije glavna. Ključni razlog je održavanje veštačke tenzije i kvazi napetosti u javnosti i samoj Srpskoj naprednoj stranci. Zato Aleksandar Vučić daje na kašičicu nešto što je manje-više opšte poznato. Za mene od početka nije bilo sporno da je Brnabić glavni kandidat za premijera, iako se ne može isključiti iz mogućnosti da neko drugi bude mandatar, mada sve sem toga da to bude Brnabić prestavljalo bi iznenađenje, navodi Vukadinović.

Podsetimo da Srpska napredna stranka, odnosno koalicija „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ ni tokom kampanje nije imala istaknutog kandidata za premijera, iako je to ustaljena praksa u izbornim kampanjama. Mada ne mora biti pravilo, obično se nosilac liste ili onaj koji je na njoj zauzeo prvo mesto predstavlja kao kandidat za predsednika Vlade.

U slučaju liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ to je bila Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, u slučaju zeleno-levog „Moramo“ Nebojša Zelenović, dok su socijalisti otišli korak dalje nazvavši listu „Ivica Dačić – Premijer“ kandidovavši tako predsednika SPS Ivicu Dačića za ovu funkciju. U slučaju koalicije oko SNS-a to bi bila Danica Grujičić, prva na ovoj listi.

I one izborne liste koje za mesto premijera nisu kandidovali nosioca liste, jesu profilisali ličnosti za koje smatraju da bi mogli da obavljaju ovu funkciju, poput koalicije „Ajmo, ljudi“, koja je kao kandidata za premijera predstavila Gorana Radosavljevića.

Ovakav odnos SNS-a Vukadinović smatra bizarnim i kaže da to predstavlja zavlačenje građana Srbije, kao i sopstvenog članstva, kojima to, kako navodi, očigledno ne smeta.

– To očigledno ne smeta, jer je tako bilo i prethodnih puta, ne smeta ni građanima preterano, a ni SNS-u. Bizarno je što ni pre, ni posle izbora nismo znali kandidata za premijera. To pokazuje prirodu političkog sistema i stanja kod nas, gde je potpuno nevažno koga će vladajuća stranka istaći za predsednika Vlade, jer se za sve zapravo. Time Vučić šalje poruku da nije bitno koga će predložiti, već da je bitno to da on vodi glavnu reč. Nebitno je bilo i pre i posle izbora, a i sad, pet meseci nakon izbora manje-više postoji minimalno interesovanje i tenzije jer svi znaju ko donosi odluke, navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari