Zaustavite linč političkih neistomišljenika 1Foto: Nenad Kovačević

Opština Čajetina obratila se ambasadama Rusije, SAD, Kine, Nemačke, Francuske, Švajcarske, kao i UNDP i zatražila od njih da je zaštite od diskriminatorskog odnosa državnih organa Srbije i linča političkih neistomišljenika.

– Opština Čajetina, i pored celokupno priložene dokumentacije i svih okončanih pravnih procedura, nije u mogućnosti da realizuje investiciju veka za Čajetinu – najdužu panoramsku gondolu na svetu „Gold gondolu Zlatibor“, u koju će biti uloženo 13 miliona evra sopstvenih sredstava, koja će u narednom desetogodišnjem periodu uvećati prihode od turizma za deset puta, ali iz nama (ne)znanih razloga država još uvek ne izdaje dozvolu za gradnju – navodi se u pismu koje je Stamatović, uputio ambasadama.

Uz podsećanje na to da su ta opština i njen predsednik „sprečili otimačinu više od 2.200 hektara državnog zemljišta na Zlatiboru, koje je dato na korišćenje Poljoprivrednom kombinatu „Zlatibor“ i čija tržišna vrednost prelazi četiri milijarde evra“, Stamatović je naveo da „dvadeset godina traje borba te lokalne samouprave da se pod njeno okrilje vrati i 200 hektara najvrednijeg zemljišta – veštačkog jezera na Zlatiboru, naselja Kraljevi konaci… kojim već godinama rukovodi „Zlatibor turist“, a sada preti opasnost da bez naknade pređe u privatne ruke“.

– Optužuju nas i da poslove poveravamo nevladinoj organizaciji Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kako bi se izbeglo plaćanje PDV i poreza. Tačno je da od 2012. godine sarađujemo sa UNDP na principima na kojima se isti program sprovodi u više od 170 zemalja sveta, a saradnja UNDP i Republike Srbije regulisana je krovnim sporazumom UNDAF zaključenim između UN i Republike Srbije, kojim je regulisan i poreski tretman – navodi u pismu Stamatović.

Istakavši da „i pored svih napora da se život građana u Čajetina i na Zlatiboru podigne na viši nivo i kontinuiranog ukazivanja opštinskog rukovodstva na brojne nedozvoljene radnje koje za posledicu imaju nezakonito otuđenje državne imovine“, Stamatović piše da je ta lokalna samouprava izložena kontinuiranim kontrolama državnih organa, te da posednjih deset dana celokupno poslovanje te opštine kontroliše Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, iako su u više navrata isti projekti bili predmet kontorle.

– Plašimo se, a imamo i indicije, da smo na udaru republičkih organa iz razloga što vladajuća stranka – SNS ne participira u vlasti Čajetine, koja je jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava u Srbiji, sa budžetom od preko 20 miliona evra, a koja će u naredne četiri godine postati prva srpska ekološka opština – ukazao je Stamatović i navedene ambasade zamolio da, zajedno sa čajetinskom opštinom, pokušaju da „zaustave linč i diskriminaciju političkih neistomišljenika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari