Zavetnici kritikovali zakon po kome je Albancima sa juga Srbije olakšano da dobiju dokumenta Kosova 1foto M.K./ATAImages

Stranka Zavetnici ocenila je danas da najavljene izmene kosovskog Zakona o državljanstvu, koje će Albancima iz Preševa i Bujanovca olakšati sticanje dokumenata „lažne države Kosovo“, predstavljaju „još jednu demonstraciju velikoalbanske politike Prištine i njenih teritorijalnih pretenzija prema jugu Srbije“

Stranka je u saopštenju ocenila da režim kosovskog premijera Aljbina Kurtija uz podršku Tirane godinama finansijski pomaže „albanske strukture“ iz tih opština i podstiče „njihovo subverzivno političko delovanje protiv Srbije i njenog državnog uređenja“.

„Lakše sticanje tzv. kosovskog državljanstva pružiće Prištini mogućnost da status albanske manjine na jugu koristi za dodatne ucene Srbije po pitanju KiM i mešanje u njena unutrašnja pitanja. Krajnji cilj jeste destabilizacija ovog područja i njegova postepena integracija sa tzv. Kosovom u granice Velike Albanije“, dodaje se u saopštenju.

Zavetnici su pozvali srpske institucije da obrate pažnju na taj problem i blagovremeno reaguju „na svaku aktivnost koja ima za cilj podrivanje Ustava Srbije i nepoštovanje njene teritorijalne celovitosti“.

„Područje Vranjske kotline je izuzetno značajno za očuvanje bezbednosti Srbije i sigurnosti njenog naroda. Država bi zato morala da ojača prisustvo svojih institucija u ovom području, posebno u Vranju koje bi trebalo da bude brana velikoalbanskom ekstremizmu i stožer okupljanja Srba iz svih južnih krajeva“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari