Zavetnici: Osuda zvaničnog Beograda zbog podrške deklaraciji o agresiji Rusije na Ukrajinu 1foto FoNet Zoran Mrđa

Stranka Zavetnici osudila je danas odluku zvaničnog Beograda da podrži usvajanje deklaracije u Tirani kojom se Rusija optužuje za nelegalnu i neopravdanu agresiju na Ukrajinu.

Ta stranka je u saopštenju navela da to smatra još jednim korakom u pravcu narušavanja strateških odnosa Srbije sa Rusijom.

Navedeno je da je to bio četvrti put da Srbija u međunarodnim forumima glasa za odluke koje su uperene protiv Rusije, a koje se, kako je ocenjeno, kose i sa njenim vitalnim državnim, nacionalnim i ekonomskim interesima.

Zavetnici smatraju da strateški interes Srbije nije da zauzima strane i da zastupa stavove SAD i EU, već da u postojećoj situaciji sačuva i osnaži svoju vojnu i političku neutralnost.

U toj stranci su istakli da vlast nema legitimitet za donošenje takvih odluka i ocenili da one nagoveštavaju opasnost od još većeg usklađivanja spoljne politike Srbije sa EU.

Zemlje jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile su na godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale „nezakonitom i neopravdanom agresijom“, te izrazile predanost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari