Zavetnici: Poslanici Bukmirović zabranjen tranzit preko Hrvatske do Prijedora 1Foto: Printscreen/RTS

Poslanici stranke Zavetnici Bojani Bukumirović, koja se uputila u Prijedor kako bi prisustvovala obeležavanju godišnjice progona Srba u „Oluji“, zabranjeno je danas da uđe na teritoriju Hrvatske, saopštila je ta stranka.

U saopštenju su naveli da joj je hrvatska granična policija izdala zabranu tranzita preko teritorije te države na neodređeno vreme, uz obrazloženje da ne može da uđe u Hrvatsku „zbog isticanja srpske zastave na stratištima srpskog naroda“, što su Zavetnici ocenili kao skandalozno.

„Podsećamo da je hrvatska država narodnim poslanicima Zavetnika i prošle godine, prilikom pokušaja da obiđu spomen obeležje Jasenovac, sprečila ulazak u Hrvatsku“, naveli su iz te stranke.

Ocenili su da današnja zabrana ulaska u Hrvatsku predsatvlja „nastavak političke represije“ zvaničnog Zagreba nad poslanicima Zavetnika, kojima se „u 21. veku onemogućava sloboda kretanja i pravo da odaju počast žrtvama srpskog naroda, i to isključivo zbog njihovih političkih stavova i njihove borbe za srpske interese“.

„Srpska stranka Zavetnici u narednim danima obratiće se Ministarstvu spoljnih poslova i ostalim nadležnim institucijama u Srbiji, sa zahtevom da država stane u zaštitu osnovnih ljudskih prava njenih narodnih poslanika, kao i svih građana Srbije, koji ne žele da dozvole da se zatre sećanje na žrtve ustaških zločina“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari