Zavetnici protiv sankcija Rusiji, Srbija mora sačuvati političku neutralnost 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas u beogradu da Srbija mora da „učvrsti svoju poziciju vojne i političke neutralnosti“ i da se mora izjasniti kao zemlja koja neće nijednoj međunarodno priznatoj državi uvoditi sankcije.

Pre početka konferencije „Bezbednosna pitanja u savremenoj Evropi“, Đurđević Stamenkovski je rekla novinarima da je „zabrinjavajuće stanje“ u kojem su članice Evropske unije (EU) i da Srbija ne treba da sledi njihov primer.

„Administracija Brisela nalaže usklađivanje spoljne politike evropskih država i insistira je na tome da članice EU pridruže sankcijama Rusiji. Te sankcije su se višestruko odrazile na ekonomiju i energetsku stabilnost evropskih država. U svim državama inflacija je dvocifrena. I da li onda Srbija treba da sledi takvu praksu i ignoriše volju svojih građana, kao što to čine duge evropske države?“, pitala je Đurđević Stamenkovski.

Konferenciji za novinare koju je organizovala stranka Zavetnici, prisustvovali su predstavnici Rusije i Belorusije.

Đurđević Stamenkovski je kazala da većina građana članica Evropske unije protiv uvođenja sankcija Rusiji, jer ocenjuju da to njima šteti.

„Videli ste da je u Češkoj organizovan masovni miting na kojem su građani tražili da se ukinu sankcije, ne zbog toga što smatraju da je Rusija ispravna, već zato što prepoznaju da Evropa ne može da izdrži konflikt s Rusijom i nije dužna da sledi interese spoljnopolitičkih projekcija Sjedinjenih Američkih Država“, navela je ona.

Predsednica Zavetnika ponovila je stav svoje stranke da u vezi s pitanjem Kosova i Metohije Srbija ne sme podleći pritiscima sa Zapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari