"Zavetnici su tužan projekat SNS koji veliča fašizam": Sagovornici Danasa o autorstvu ove stranke murala posvećenom Darji Duginoj u centru Beograda 1Foto: Instagram/Zavetnici

Da Srpska stranka Zavetnici bi trebalo da promeni ime i stavi prefiks „ruska“, odnosno da je ta partija, koju, kako kaže jedan od naših sagovornika čini samo članica Milica Đurđević Stamenkovski, koja novac građana Srbije, u kontekstu projekta Aleksandra Vučića za pravljenje sopstvene „desnice“, troši po salonima za ulepšavanje ili na crtanje murala koji veličaju ideologe agresije Rusije na Ukrajinu, slažu se sagovornici Danasa u odgovoru na pitanje kako komentarišu saopštenje Zavetnika da su oni autori murala u centru Beograda posvećenom Darji Duginoj, ćerki ruskog geopolitičara i filozofa, Aleksandra Dugina.

– Mislim da bi Zavetnici trebalo da promene ime iz srpska stranka u ruska stranka Zavetnici jer je potpuno fascinantno da nas iz pokreta Ne davimo Beograd često i od strane režima i od strane ekstremno desnih partija nazivaju stranim plaćenicima, dok neko sasvim otvoreno stavlja ruske interese iznad interesa svih građana i građanki Srbije – kaže za Danas Biljana Đorđević, narodna poslanica Ne davimo Beograd.

Za nju je, kako dodaje, novina da je Darja Dugina simbol borbe protiv globalizma i totalitarizma, a, napominje, misli i za sve ostale Beograđane.

. Ne želim nikome smrt, pa tako za ovo ubistvo nema opravdanja ma šta da je Dugina govorila i radila, a posebno i zato što je Putinov režim ovo ubistvo iskoristio da nju sada pretvori u mučenicu kojom će se pravdati još agresivniji rat u Ukrajini od kojeg će stradati mnoge druge mlade žene i deca. Istovremeno, nisam primetila da je Milica Đurđević Stamenkovski i njena stranka reagovala povodom ubistva preko dvadeset žena u porodičnom nasilju ove godine. Želela bih da vidim murale tih žena, kao i svih 353 žena ubijenih u Srbiji u proteklih 12 godina od strane partnera ili člana porodice – zaključuje sagovornica Danasa.

Podsetimo, Srpska stranka Zavetnici objavila je da je izradila mural u centru Beograda posvećen Darji Duginoj, ćerki ruskog geopolitičara i filozofa, Aleksandra Dugina.

„Večna slava našoj ruskoj sestri“, napisali su Zavetnici.

Predsednica ove stranke Milica Đurđević Stamenkovski je istakla „da je Darja Dugina simbol borbe protiv globalizma i totalitarizma, koji je unesrećio čitave države i narode“.

Darja Dugina je krajem prošleg meseca poginula nedaleko od Moskve, u automobilu u koji je bila postavljena eksplozivna naprava.

Podsetimo, mural Darji Dugini bio je nacrtan ispod Brankovog mosta 24. avgusta, ali je prefarban svega dva dana kasnije.

Balša Božović, predsednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, kaže za Danas da su Zavetnici tužni projekat SNS koji ima zadatak da širi paranoičnu anticivilizacijsku ideologiju ruskog klerikalnog fašizma.

– Upravo je to i predstavljala nedavno ubijena fašistkinja Darija Dugin. Kako su Šeselj i SRS nestali sa političke scene, Vučić pokušava da pokrije taj prostor svojim satelitskim fašisoidnim strančicama – Zavetnicima i Dverima kojima plaši javnost u Srbiji i regionu. Ta kvazi stranka, Zavetnici, koja nema ni jednog člana osim Milice Stamenkovski, pare građana u ovoj ekonomskoj krizi troši ili u salonima lepote ili na murale osvedočenih zlikovaca – zaključuje naš sagovornik.

Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu kaže da Zavetnici ne propuštaju priliku da rusofilijom podignu tenzije i dograbe poneki poen sa desnice.

– Dveri su se istakle sa temom Evroprajda, a Zavetnicima preostaje mural. Da li se dogovaraju u raspodeli „plena“ desničarskih tema, ne znamo, ali deluju koordinisano – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari