Okončan sastanak Vučića i Kurtija u Briselu: Predsednik Srbije kaže da su razgovori bili neuspešni, zabrinut jer se ide ka ćorsokaku 1Foto: Print screen Pink TV

Završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, uz posredovanje Žozepa Borelja, visokog predstavnika EU za spoljne poslove i Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je odmah posle sastanka rekao da su sastanci neuspešno završeni.

– Neuspešno završeni razgovori u smislu pronalaženja jasnog puta ka noramlizaciji odnosa. Svi imao svje predloge, na kraju mi smo kao Srbiaj prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije želeo i sastanak je okončan – rekao je Vučić posle sastanka.

Prema njegovim rečima, jasno je da Kurti izbegava da formira ZSO, a da Srbija ne beži od svojih obaveza.

Vučić je novinarima posle sastanka rekao da je izneo podatke o incidentima na Kosovu,  i da u poslednja dva meseca imamo 50 odsto više incidenata „pod Kurtijem“ nego u najgoroj godini  u vreme bilo koga drugog na vlasti na KiM. Na to je ukazano na sastanku, kazao je Vučić.

Na pitanje novinara šta je podrazumevao kompromisni predlog EU koji je Srbija prihvatila, on je odgovorio da je to da se najpre razgovara o formiranju ZSO kako bi se videlo ima li tu kredibilnog procesa ili ne, ako ga ima paraleno sa tim bismo krenuli da radimo na našim obavezama.

Vučić je naveo da s erazgovaralo o situaciji na severu KiM, da je ukazao na to koliko smeta svakodnevno šikaniranje i hapšenej Srba,  da je pokrenuto pitanje eksproprijacije i ilegalne eksproprijacije i pitanje takozvane evikcije odnosno iseljavanja Srba iz njihovih institucija i mesta gde rade. On neveruje da je tu postignut napredak.

Upitan da li je bilo reči o izborima na severu, on je naveo da je rekao da će dati sve od sebe da razgovara sa Srbima da učestvuju na izborima ako albanski gradonačelnici podnesu stavke.

„Sad je bezveze pričati o tome“, naveo je on.

Upitan da li su se on ili Kurti oko bilo čega saglasili, odnosno ima li ikakve pozitivne stvari, odgovorio je da ne može da govori na taj način i da je uvek bolje razgovarati.

„Nismo se dogovorili oko suštinskih stvari o kojima smo danas razgovarali i ima stvarnu važnost. Nema sumnje da smo se saglasili oko nečega ali ne oko suštine“, kazao je Vučić.

Na pitanje da li je za njega pokretanje peticije za smenu gradonačelnika sa severa prihvatljiv, odgovara da je najbolje ići na ostavke jer je procedura oko peticija tako napravljena da se izbegnu izbori, te da je po njoj potrebno 118 dana da bismo došli do trenutka raspisivanja izbora.

„Rekao sam da sam spreman da razgovaram sa Srbima i vidim kako možemo da doprinesemo deeskalaciji“, kazao je on.

Vučić je pojasnio da evropski predlog jeste da se ide prvo na ZSO.

„Ali suština je u tome da kada pitate Kurtiaj da li hoće da je formira nikaad ne dobijete pozitivan odgovor“, naveo je Vučić.

On kaže da nas sve ovo vodi u veće probleme.

„Reći će EU i izaći će sa još jasnijim stavom od mene. Računam da je mir u najvećem interesu Srba i Albanaca i to je nešto sa čime niko ne sme da se igra. Nadam se rešenjima jer ovako idemo u ćorsokak. Zabrinut sam, nisam nezadovoljan, pomalo sam zadovoljan jer je Srbija bila konstruktivan i još sam zabrinutiji za Srpski narod“, kazao je Vučić.

Vučić je osvrnuo na odluku opština Leposavić i Zubin Potok da pristupe Ascojaciji kosovskih opština i rekao da su po Kurtijevom naređenju, baš na današnji dan, njegovi lažni odbornici doneli tu odluku.

„Naravno da je to cirkuska predstava i da je to loše. Čudi me da vi albanski novinari koji ste pre dvadeset i više godina smatrali da  su vam prava ugrožena sada se tome radujete i mislite da je to normalno. Možete svašta da pišete na papiru, i na tarabi svašta piše, al nema ništa od toga.  Leposavić će da pripada ZSO, kao i Zubin Potok i Severna Mitrovica“, kazao je Vučić.

Na pitanje šta je naredni korak, kaže da ne zna šta bi rekao i da ne veruje da je ovo kraj sveta i da će se čuti ko je za ovaj neuspeli sastanak odgovoran.

Podsetimo, glavna tema današnjih ragovora bila je primena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, koji su Kurti i Vučić dogovorili 18. marta u Ohridu, ali i deeskalacija situacije na severu Kosova koja, između ostalog, podrazumeva povlačenje kosovske specijalne policije iz četiri srpke opštine i održavanje novih lokalnih izbora u tim opštinama.

Nakon toga bi trebalo ući u proces osnivanja Zajednice srpskih opština.

Očekuje se obraćanje Borelja medijima.

Ovo je prvi susret Vučića i Kurtija od početka krize na severu Kosova 26. maja kada su predsednici četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom albanske nacionalnosti ušli u zgrade tih opština uz nemire i prisustvo policije.

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 2. maja, a posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova, koje su Srbi bojkotovali, a na kojima su izabrani albanski predsednici srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari