"Ne možemo da sedimo i čekamo novu krizu": Borelj poručio da je Kurti odbio kompromisno rešenje 1Foto: FoNet/Hina/Mario Strmotić

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj poručio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti odbio kompromisno rešenje koje je EU predložila, insistirajući na međusobnom priznanju de fakto kao prvom koraku, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponuđeni predlog prihvatio, te izrazio žaljenje zbog nepostizanja dogovora.

Kosovski premijer Kurti želeo je prvo političke aspekte normalizacije, dok je Srbija želela da se krene sa formiranjem ZSO pre svega ostalog.

Zato je EU, navodi, predloži rešenje koje podrazumeva da ova procesa idu paralelno, jer je to najbolji kompromis koji su mogli da predloži.

EU i šira međunarodna zajednica, uključujući i američke partnere to vide kao jedino realno rešenje kako implementacija može da radi.

Obe strane treba da imaju garancije da će njihove akcije biti nagrađene kontra-reakcijama druge strane koje će ići u istom smeru.

„Danas sam pokušao dao sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem da nađem rešenje za korak napred zasnovano na našem predlogu.

Nažalost, nakon dugačkog sastanka, premijer Kurti nije bio spreman da krene napred i započne formiranje ZSO, već je insistirao na formalizovanju međusobnog priznanja kao prvog koraka u normalizaciji.

S druge strane, Vučić je prihvatio predlog Evropske unije.

„Trudili smo se ali nismo uspeli da prevaziđemo razlike danas“, rekao je Borelj, i napomenuo da nije bilo progresa u deeskalaciji tenzija na severu Kosova i podsetio da svih 27 zemalja članica EU su tražile konkretne korake za normalizaciju krize.

Kosovska strana je neke korake napravila, koji su bili pozdravljeni od strane EU, podsetio je, ali su vrlo brzo propali, napomenuo je Borelj.

Danas, ponovo od obe strane traže da odmah donesu odluke koje bi vodile deeskalaciji na severu Kosova, predupredili dalju eskalaciju i omogućili održavanje lokalnih izbora.

„Ne možemo da sedimo i čekamo novu krizu“, poručio je Borelj.

Borelj je istakao, govoreći o izborima u četiri opštine na severu Kosova, da je najbrži put do novog glasanja bile ostavke gradonačelnika koji sada imaju vlast, a ne smena preko peticije.

Nepomenuo je i informaciju da su ovi gradonačelnici na prethodnim izborima izabrani sa samo tri odsto glasova birača.

Podsetimo, da su Srbi ove izbore, održane u martu, bojkotovali.

Kosovski Srbi, smatra, treba da budu konstuktivni i da „bezuslovno učestvuju“ na izborima.

„Žao mi je što to moram da kažem, ali ističe nam vreme“, poručio je zvaničnik EU, te rekao da Kosovo i Srbije rizikuju da drugi partneri EU idu brže svojim evropskim putem.

Misli da je došlo konačno vreme da se proces pokrene i da Kosovo i Srbija pokažu da mogu da žive zajedno u miru i budu deo evropske familije koja je rešila mnoge sukobe u prošlosti i mnogo iz toga naučila.

On se zahvalio i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i njegovom tim za njihov „odličan posao“ u teškim okolnosti, te najavio da će obojica informisati države članica o procesu i odlučiti o daljim koracima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari