Poslanici Srpske liste ponovo na kratko u kosovskoj Skupštini 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (Arhiva)

I dok su Srbi na Severu Kosova izvan gotovo svih kosovskih institucija, uključujući i lokalne, na centralnom nivou poslanici Srpske liste i dalje učestvuju u kosovskoj vlasti kao narodni poslanici, piše Kossev.

Posle šest meseci odsustva, po drugi put od kada su sredinom novembra verifikovali mandate, novi poslanici Srpske liste ponovo su se danas pojavili u kosovskoj Skupštini, gde se održava prvo jesenje zasedanje, preneli su prištinski mediji.

Novi poslanici Srpske liste, i jedan iz građanske inicijative „Sloboda, pravda, opstanak“ položili su zakletvu sredinom novembra prošle godine, nakon što je prethodnih deset podnelo ostavke kada su Srbi sa Severa ranije tog istog meseca napustili kosovske institucije.

Zakletvu su tada položili Milan Kostić, Zoran Maksimović, Olivera Zdravković, Milan Joksimović, Ksenija Božović, Radoš Mihajlović, Nenad Radenković, Svetislav Jokić, Biljana Maksić i Cvetko Veljković iz Građanske inicijative „Sloboda, pravda, opstanak“.

Oni su se i ovog puta, kako prenose mediji, samo potpisali i sednicu odmah napustili.

Isto su učinili pre šest meseci, 6. aprila, kada su se prvi put pojavili nakon preuzimanja mandata u novembru.

Inače, prema kosovskom ustavu, mandat poslanika se prekida, odnosno postaje nevažeći ako ne prisustvuje sednicama Skupštine šest meseci uzastopno.

Na prethodnoj, predsednik ove Skupštine Gljauk Konjufca je i zatražio da se srpskim poslanicima, zbog višemesečnog odsustva – dnevnice ne isplate.

On, kao i pojedini poslanici u ovoj Skupštini, više puta su naglašavali da Srpska lista na ovaj način, tako što se u Skupštini pojavi baš kada se bliži istek roka od šest meseci – samo održava mandate, odnosno izbegava mogućnost da se oni proglase nevažećim.

Nedavno je prištinski Kallxo pisao o platama upravo poslanika Srpske liste.

Kako su naveli, uprkos izostancima, mesečna plata im je isplaćivana normalno, kao i ostalim poslanicima.

Pozvavši se na podatke kosovske Skupštine, deset poslanika (devet kandidata Srpske liste i jedan iz stranke GI SPO) su za ove mesece primili preko 12,000 evra ukupne plate, svaki od njih.

Srpska lista se, kao ni prethodnog puta, do sada nije oglasila i objasnila još jedan ovakav potez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari