Završena sednica novosadskog parlamenta: Liga ponovo u opoziciji, naprednjaci i socijalisti popunili njihove funkcije 1Foto: A. L/Danas

Sednica Skupštine grada Novog Sada održana je danas u tonu smenjivanja funkcionera Lige socijaldemokrata Vojvodine koji više nisu deo „komunalne koalicije“. Deo njihovih funkcija zadužiće kadrovi Socijalističke partije Srbije, a deo Srpske napredne stranke.

Odbornici su imenovali novog člana Gradskog veća za saobraćaj i puteve, a za tu funkciju je predložen Aleksandar Bulajić iz Socijalističke partije Srbije, jer je njegov predhodnik iz Aleksandar Kravić iz LSV podneo ostavku.

Na čelo JKP „Vodovod i kanalizacija“ došao je Uroš Lončar, dok je novi direktor „Tržnice“ Vladimir Stojković, donedavni pomoćnik gradonačelnika. Funkcioneri LSV smenjeni su i sa niza mesta u radnim telima, kadrovskim komisijama, te savetničkim i rukovodećim mestima u javnim preduzećima.

Opozicija sada imati 12 odbornika u tri odborničke grupe (SRS, Nova DSS-POKS i LSV), dok će većinu (SNS-PS-SPS-JS-PUPS-SVM) činiti 66 odbornika.

Gradonačelnik Milan Đurić bio je još pod utiskom otvaranja jučerašnje mega fabrike Kontinentala u Kaću, sa kojom je počeo svoje izlaganje, nakon čega je dodao da sem što Liga više nije deo vlasti, danas su veoma bitne još tri tačke dnevnog reda.

„Jedna je odluka o izmenama i dopunama plana detaljne regulacije Univerzitetskog kompleksa u Novom Sadu. Stvaraju se planski uslovi za izgradnju Naučno tehnološkog parka 2 i FTN takođe. Što se tiče druge tačke to je prelog odluke o programu investicionih JKP „Gradska čistoća“. Izdvaja se 143 miliona dinara za nabavku kamiona, dva kamiona auto-smećara, 3 auto-cisterne i 1 auto-dizača. Sredstva nam je opredelila AP Vojvodina. Treća tačka je rušenje objekata u Novom Sadu u Ulici Bate Brkića, gde će se graditi Kulturna stanica Bistrica za koju smo izdvojili 620 miliona dinara. Još jedan dokaz da nismo prestali da mislimo o kulturi“, rekao je Đurić.

Opozicija je najavila da će glasati protiv novih kadrovskih rešenja, ali su predstavnici SRS-a, Novog DSS-a, pozdravili izbacivanje LSV iz gradske vlasti.

„SRS će glasati protiv novih kadrovskih rešenja koja su pred nama. Konačno posle šesti i po godina se i desilo ono na čemu smo od samog starta insistirali, da se LSV odstrani iz gradske vlasti. Zaista je enigmatično ostalo šta je to što je motivisalo SNS, koja se daje za državotvornu partiju, da šest i po godina na infuziji i fansijskim injekcijama drži Čanka“, rekao je Đurađ Jakšić predsednik GO SRS u Novom Sadu.

Iz Lige posle dužeg vremena nepojavljivanja u gradskom parlamentu i ćutanja, novinarima se obratio predsednik odborničke grupe Robert Kolar.

„Oni koji su donosili odluku od učestvovanju Lige u gradskoj vlasti verovali su da je rad na udobnijem i komfornijem gradu i pamentom investiranju, moguće uraditi uprkos visokoj politici i velikim ideološkim i vrednosnim neslaganjima između LSV i ostalih članica koalicije. To se u međuvrenu pokazalo kao neizvodljivo, a mi smo došli do današnje sednice nakon koje članovi Lige više neće biti u vlasti“, rekao je Robert Kolar iz LSV i najavio da će od sada troje odbornika ove partije dolaziti na sednice, za razliku od poslednjih nekoliko sednica kada su njihove skupštinske klupe bile prazne.

Iz SPS-a su poručili da ostaju čvrsto uz gradsku vlast. Pripalo im je mesto člana veća, direktora Pozorišta mladih, zamenika načelnika uprave za urbanizam, načelnika uprave za saobraćaj, kao i niz mesta u raznim odborima i telima.

Od ostalih tačaka dnevnog reda, raspravljalo se i o izveštajima SPC „Vojvodina” o korišćenju subvencija i realizovanim investicijama u prošloj godini, kao i o izveštaju JKP „Put” o investicijama u 2022. godini.

Novi dom zdravlja na Adicama dat je na korišćenje Pokrajini, a odbornici su izglasali predlog „Kontinentala” da se ulici u novoj radnoj zoni u Kaću, gde je otvarena njihova druga fabrika u gradu, da ime Ulica inovacija.

Novi funkcioneri: Neki poznati, neki baš i ne

Novi direktor „Vodovoda i kanalizacije“ je Uroš Lončar, rođen 1985. godine, koji je posle osnovne škole u Kaću završio gimnaziju u Novom Sadu, Univerzitet Edukons u Sremskoj Kamenici i potom magistrirao na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. U Kaću je dugo godina bio predsednik mesne zajednice. Politički je bio aktivan u DS-u, potom i u Srpskoj naprednoj stranci. Radio je u „Lisju“ u Elektroprivredi Srbije, dok je 2020. postao direktor „Tržnice“.

Sa druge strane, novi direktor „Tržnice“  je Vladimir Stojković iz SNS-a, rođen 1974. godine. Diplomirani je inženjer drumskog i javnog gradskog saobraćaja. U Upravi za saobraćaj bio je načelnika. Od 2012. do 2014. bio je pomoćnik gradonačelnika, zatim šest godina član Gradskog veća zadužen za komunalnu oblast, a protekle dve godine je ponovo pomoćnik.

Aleksandar Bulajić je nepoznat široj javnosti i do sada nije obavljao javne funkcije. U biografiji se navodi da je rođen 1980. godine i da živi u Futogu. Pohađao je Vojnu gimnaziju i potom Vojnu akademiju do 2002. godine, a potom magistrirao i doktorirao na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu na temama iz oblasti saobraćaja. Bulajić je do 2015. godine radio u Vojsci Srbije i od tada je profesor na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, gde je i rukovodilac studijskog programa drumski saobraćaj.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari