Zbog čega je sve značajan današnji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine? 1foto: Twitter

Da je danas održani briselski sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine uz posredstvo EU značajan zbog toga što pokazuje da su međunarodni posrednici iz EU još uvek u stanju da održavaju odnose između Beograda i Prištine u duhu sporazumevanja, smatra politikolog Ognjen Gogić.

– Dogovori koji su postignuti u Briselu i Ohridu pre nekoliko nedelja pomerili su klatno rešavanja kosovskog pitanja ka konstruktivnosti u odnosima dve strane naspram konfrontacija kojima su oni bili obeleženi prethodnih godina. To je za sada jedini rezultat prihatanja evropskog predloga. Uprkos tome što je nakon sastanka u Ohridu došlo da zaoštravanja retorike i povlačenja provokativnih poteza sa obe strane, ovaj sastanak pokazuje da će Beograd i Priština barem još neko vreme morati da se „prave fini“, navodi Gogić.

Smatra da je Deklaracija o nestalima pitanje iz kog verovatno neće proizaći operativni rezultat, ali napominje da u političkom smislu ono može da donese poene i Beogradu i Prištini i posrednicima iz EU u očima evropske javnosti.

– Njeno usvajanje u narednom periodu bi svima moglo da posluži da predstave da evropski predlog daje značajne rezultate, dok bi se u stvarnosti time prekrilo odsustvo rezultata u politički težim pitanjima, kaže ovaj politikolog.

Direktor prištinske NVO Institut za afirmaciju međuetničkih  odnosa Fatmir Šeholi navodi za naš list da “i Srbija i Kosovo znaju koje su obaveze iz Ohrida i šta znači ako ne počnu da sprovode dogovoreno”.

– Današnji sastanak treba da bude uvertira za sastanak Kurti – Vučić krajem ovog meseca gde bi trebalo da se ubrzaju usaglašeni stavovi iz Ohrida, a posebno ZSO i pitanje nestalih lica, navodi Šeholi.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u saopštenju nakon danas održanih sastanaka sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i šefom pregovaračkog tima Prištine i zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem, koji su imali tehnički karakter i bavili su se, kako je rečno, alarmantnim i urgentnim pitanjima, došlo do prvih konkretnih pomaka u pogledu formiranja Zajednice srpskih opština.

On je preneo da se konkretno danas, na nivou glavnih pregovarača, razgovaralo o tome kako nastaviti sa procesom implementacije i u prvom redu formiranja ZSO, jer je to, podvlači, ono što je prva obaveza koja je dogovorena u Ohridu.

„Verujte, posle toliko godina danas smo prvi put u okviru trilateralnog sastanka, razgovarali o najkonkretnijim koracima za formiranje ZSO. Tačnije, šta je to što Upravljački tim treba da uradi, a u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Jasno je utvrđeno da prvi korak u formiranju ZSO jeste predstavljanje nacrta statuta koji je izradio Upravljački tim i to u okviru dijaloga na viskom nivou“, objasnio je Petković.

Govoreći o sporazumu o nestalim do čijeg ranijeg potpisivanja nije došlo zbog insistiranja kosovske Vlade na formulaciji neprihvatljivoj za Beograd, istakao je da utvrđen i tekst deklaracije o nastalim osobama, koji će biti zvanično usvojen tokom sastanka na visokom nivou.

„Tu bih dodao da smo posebno vodili računa o svim terminima, i da nismo prihvatili onaj koji se pominje u međunarodnoj konvenciji o prisilnom nestanku, zato što smo vodili računa da ne ugrozimo interese države Srbije“, podvukao je Petković.

Naveo je da je bilo reči i o registarskim tablicama, u vezi kojih je posebno istakao kršenje svih sporazuma od strane Prištine vezano za tablice i slobodu kretanja s obzirom da Priština krši i poslednje dogovore i iz septembra 2021. i dogovor od 23. novembra 2022. godine.

„Mi smo izašli i sa konstruktivnim predlozima. Priština je to za sada odbila, ali u svakom slučaju je najvažnije da insistiramo na miru, da gledamo kako da razgovaramo i rešavamo probleme na miran način. Svako zaustavljanje naših ljudi, vozila ili saniteta, nije način na koji je moguće ostvariti normalizaciju odnosa. Važno je da pronalazimo rešenja i zato misleći pre svega na srpski narod na KiM koji moramo da zaštitimo, bitno je da u Briselu vodimo računa kako da oni ostanu bezbedni, jer vidite da smo svi svedoci svakodnevnih napada. I o tome smo otvoreno govorili ovde, o svim incidentima, napadima i svemu onome što Priština kroz svoje jednostrane poteze čini“, istakao je on.
Petković je kazao da se razgovaralo o nizu značajnih pitanja, kao i da će razgovori biti nastavljeni, jer je to je jedini način za napredak.

„Mi smo pokazali konstruktivnost, da poštujemo sve ono na šta smo se obavezali, i kada je reč o svim prethodno postignutim sporazumima i dogovor iz Ohrida, uz naše jasno iskazane crvene linije kada je reč o tome koliko možemo da idemo u procesu implementacije“, zaključio je Petković.

Ovaj sastanak dolazi nakon usmenog prihvatanja evropskog predloga za Kosovo u Briselu, kao i susreta Vučića i Kurtija u Ohridu gde je prihvaćen  Aneks i dogovorena implementacija prihvaćenih obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari