Zbog čega Miroslav Lajčak boravi u Prištini: Da li je Rubikon obostrano pređen? 1Foto: X / Miroslav Lajcak profil

Specijalni pregovarač Evropske unije Miroslav Lajčak od juče boravi u Prištini, gde je imao niz susreta sa zvaničnicima, predstavnicima opozicije, ali kako mediji javljalju ne i sa predstavnicima novoizbaranog rukovodstva Srpske liste.

Predstavnici albanske opozicije rekli su medijima nakon sastanka da je tema sa Lajčakom bila osnivanje Zajednice srpskih opština.

Potpredsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri ocenio je da aktuelna Vlada Aljbina Kurtija nije uspela da „kapitalizuje“ povoljnu promenu situacije u kosovsku korist, nakon sukoba u Banjskoj 24. septembra.

„Vlada nije uspela da kapitalizuje ovo dobro političko okruženje za vraćanje imidža Kosova. Podvukli smo potrebu da se uklone kaznene mere i da Kosovo ne bude i dalje kažnjavano zbog slabosti i nesposobnosti Vlade da se ozbori sa političkom situacijom“, naveo je Haziri, prenele su agencije.

Predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memlji Krasnići naveo je da ne može da kaže da li bi nacrt ZSO bio prihvatljiv, jer nisu imali uvid u integralni tekst.

Ipak, kako je rekao, sastanak sa Lajčakom je bio informativan u dobrom smislu.

Lajčak je u Prištinu došao desetak dana nakon poslednjih sastanaka u Briselu 26. oktobra, gde su se premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno sastali sa liderima Nemačke, Francuske i Italije, kao i drugim zvaničnicima EU.

U političkim krugovima u Prištini se tvrdi da je na tom sastanku pređen Rubikon i to obostrano, budući da je Kurti prvi put prihvatio osnivanje ZSO, a Vučić de fakto priznanje, mada ima i opreznijih tumačenja da ništa nije potpisano, te da samo ono što je potpisano može biti garantovano sprovedeno.

Kada je reč o izostanku razgovora sa čelnicima Srpske liste, Lajčakov kabinet je saopštio da ovoga puta taj sastanak nije bio moguć zbog ograničene dužine posete.

Dodaje se da Lajčak planira sastanak sa predstavnicima Srpske liste tokom naredne posete, koja će trajati duže.

Lajčak je nakon sastanka sa predstavnicima albanskih opozicionih partija, sa prištinskog aerodroma „Adem Jašari“ odleteo za Brisel, javio je Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari