Zbog čega subotički Bunjevci traže da Tomislav Žigmanov ne bude ministar za ljudska i manjinska prava 1Foto: Natalija Jakovljević/Danas (Arhiva)

Predsednik Saveza Bačkih Bunjevaca (SBB), Mirko Bajić, zahteva od vlasti da se spreči imenovanje Tomislava Žigmanova na mesto novog ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, zbog, kako navodi, „negiranja postojanja Bunjevaca kao nacionalne manjine“.

„Žigmanov se javno predstavlja kao ’bunjevački Hrvat’ koji negira postojanje bunjevačkog jezika, javno zagovara da Bunjevci ne postoje kao autohtona nacionalna manjina i ističe da su Bunjevci Hrvati. Predlog o njegovom imenovanju je neprihvatljiv za bunjevačku nacionalnu zajednicu u Srbiji“, ističe.

Prema oceni Bajića, njegovo imenovanje na ovu funkciju bilo bi ravno donošenju naredbe iz 1945. godine, kojom je tada naređeno da Bunjevci ne postoje i da se imaju smatrati Hrvatima – bez obzira na ličnu izjavu.

„Da li je moguće da se na mesto ministra koji treba da vodi brigu o manjinskim pravima pripadnika svih nacionalnih manjina u Srbiji imenuje čovek koji otvoreno negira postojanje jedne nacionalne manjine i tvrdi da neko ko se izjasnio da je Bunjevac nije Bunjevac nego da je Hrvat ili kako u žargonu navode, ’bunjevački Hrvat’“, ocenjuje.

U ovoj stranci smatraju da je to vreme prošlo i da se danas u Srbiji svako može slobodno izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti i po svom ličnom osećanju.

Podsetio je i na reči nekadašnjeg predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, koji je 2013. godine u velikoj većnici Gradske kuće u Subotici rekao da „država Srbija prepoznaje Bunjevce kao autohton južnoslovenski narod“.

„Niko do danas nije opovrgao te reči. Ni današnja vlast nije Bunjevcima zabranila da se izjašnjavaju kao Bunjevci, i mi podržavamo takvu vlast“, poručuje Bajić.

Bajić je istovremeno, kao član Bunjevačkog nacionalnog saveta, zatražio hitno sazivanje sednice Saveta, koji bi, u ime svih Bunjevaca, zauzeo stav o izboru Žigmanova na ovu funkciju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari