zdravko ponošfoto FoNet Milica Vučković

Vučić je jutros sa TV Prva ponovo polemisao sa opozicijom. Svakom od nas, sve u oči, sa bezbednog rastojanja. Meni, uz standardni repertoar o uništavanju vojske udelio epitet janjičara. Doduše, ne pominje više topljenje tenkova, od kad sam predočio javnosti dokaze da je on godinama nakon mog odlaska iz Vojske prodavao te tenkove. Ja i dalje strpljivo čekam njegove dokaze da sam ih pre toga istopio. Čekam – kaže za Danas Zdravko Ponoš, lider pokreta SRCE.

Ponoš je komentarisao uvrede koje mu je gostujući na TV Prva uputio predsednik Srbije, da je janjičar koji još oštrije od Hrvata traži od EU da uvede sankcije Srbiji.

Ova andrićevska aluzija na moj račun oko janjičara nije bila naročito lucidna, kaže Ponoš.

– Mene nisu oteli i odveli u vojsku sa 15 godina. To je bila moja volja. Verujem da to može da uporedi sa onim kada je on svojom voljom sa 20 godina otišao kod Šešelja. Razlika je u tome što sam ja zadužio uniformu, pušku i knjige, a on kišobran, burek i stan. Srbin sam, pravoslavac, po rođenju. Nisam ništa menjao. On radikal po uverenju, pretpostavljam. Nije ništa menjao. Ali svakako nismo janjičari, ni on ni ja – kaže Ponoš.

Kako dodaje, „uveren sam da je on jutros u stvari pokušao ovako bizarnim napadima na opoziciju da skrene pažnju sa nekih važnih stvari koje ga pritiskaju”.

Kosovo neka talas odnese, važno da se on ne skvasi

– Konkretno – javno izrečen zahtev Šolc, Makron, Meloni da de fakto prizna Kosovo. U stvari, od njega se traži da preda ono što je prodao. Njegov problem je što je to sada izrečeno javno sa takvih adresa. Zna on šta im je obećavao dok su to izgovarali samo njemu – smatra sagovornik Danasa.

Ne treba nad tim da se seiri, kaže dalje, „nisam javno ni komentarisao taj zahtev”.

– Insistirao sam na Vučićevoj odgovornosti zato što je zemlju doveo u ovakvu situaciju, a posebno za slučaj Banjska. A on umesto da vidi šta će sa tim brutalno izrečenim zahtevom sa zapada, obraća se meni. Nije mu dakle problem što mu oni traže Kosovo, ali sam mu problem ja zato što tražim njegovu odgovornost. Kosovo neka talas odnese, važno da se on ne skvasi. Državnik – naznačava Zdravko Ponoš.

Kad ne može da ponižava vojsku na jugu, dobar je i sever

Prema njegovim rečima, u isto vreme preti upotrebom vojske oko Subotice da bi obuzdao sukobe migrantskih krijumčarskih bandi.

– Gde će vojskom na Vulinovo migranstko zaveštanje. Zna i on da to nije posao za Vojsku, ali on mora nešto da radi sa Vojskom kako bi se slikao pred izbore uz uniformu. Sad više ne sme da paradira vojskom za potrebe svog slikanja na jugu, oko Raške i Kuršumlije. Kad ne može da ponižava Vojsku na jugu, dobar je i sever. A vojska se taman ponadala da će malo da se odmori od hirova samozvanog vrhovng komandanta nakon što su mu amerikanci naredili da ih vrati u kasarne. Neke na višim položajima ipak brine kuda će da krenu neke istrage i ko će biti žrtvovan. I treba – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari