Zdravko Ponoš: Poziv predsednice Skupštine ne podrazumeva razgovor o svim preporukama ODIHR 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik stranke Srbija centrar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je, povodom poziva Ane Brnabić na dijalog, da nema smisla razgovarati o preporukama ODIHR koje nemaju veze sa izbornom krađom ako se preskaču one koje imaju, pre svega o neophopdnim promenama zakona i zato opozicija smatra da izbore treba pomeriti za jesen.

Ponoš u emisiji Marker televiziji Insajder naglasio da „upadljivo preskočena“, prva preporuka ODIHR da pre ulaska u naredne izbore treba pokrenuti neophodne zakonske izmene, koju je Ana Brnabić „usput i preformulisala“.

„Umesto toga, oni su rapisali izbore, predali listu i krenuli u kampanju, pa bi da pričamo o drugim stvarima“, rekao je Ponoš.

On smatra da najvažnije preporuke ODIHR ne mogu da se primene za nekoliko nedelja, odnosno do 2. juna, čak i kad bi se ušlo u te promene, zbog čega je predlog opozicije da se izbori pomere na jesen.

„Iz našeg ugla, izbori se ponavljaju jer su pokradeni i otkriveni su u toj krađi. Njihov razlog za ponavljanje izbora je to što nisu pokrali dovoljno. Od opozicije se sada traži da statira u unapred pokradenim izborima kako bi režim ovaj put pokrao dovoljno da formira vlast u Beogradu, a opozicija mu dala legitimitet“, ocenio je Ponoš.

On je, prema saopštenju stranke SRCE, rekao da je „velika odgovornost pozvati ljude da ne izađu na izbore“.

„Ali, mnogo je veća odgovornost ako ih pozovemo da izađu na izbore znajući da će njihov glas biti ukraden“, istakao je Ponoš.

Opozicija, sugerisao je na, treba da igra toliko tvrdo da „delegitimizuje takve izbore na kojima nema opozicije“.

„Izbori na kojima ne učestvuje opozicija nisu izbori. Vlast koja se formira posle takvih izbora ne može da izdrži duže od nekoliko meseci. Vučić bi morao da ponovi te izbore do kraja godine. Ne samo beogradske, već i sve lokalne“, rekao je Ponoš i naglasio da je važno da opozicija donosi zajedničke odluke o izbornim temama.

Komentarišući posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj Ponoš je istakao da je neprihvatljivo „udvorničko ponašanje“.

„Vučić je došao da pazari robu za najmanje tri milijarde evra, a zahvaljuje se Makronu što ovaj hoće da ga sasluša. U isto vreme Makron mu uvrće uši na konferenciji za medije prozivajući ga za Banjsku. Na sve to Vučić se pred domaćom javnošću hvali kako će imati posebne razgovore sa Makronom u četiri oka posle večere“, rekao je Ponoš.

Povodom najavljene kupovine 12 borbenih aviona „rafal“, koju je, prema izjavi Aleksandra Vučića, on dogovorio sa Emanuelom Makronom, Ponoš je rekao da su Srbiji potrebni borbeni avioni, ali da ostaju nejsanoće oko rokova i transparentnosti tog posla.

„Neverovatno da je Vučić kao šef države u isti paket spakovao borbene avione, upravljanje metroom i otpadom, nuklearnu elektranu i prodavnicu Luj Viton u Beoradu na vodi. Ponašanje koje kombinuje neznanje i neodgovornost može da se nazove šarlatanskim“, ocenio je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari