Zečević: Šamar vrednostima EU 1Foto: RTS / Printscreen

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije rekao je da postoji mehanizam kojim bi Evropska unija mogla da utiče na Prištinu da ukine takse, a to je uskraćivanje novčanih sredstava iz pretpristupnih fondova.

Zečević je za RTS rekao da Evropska unija osuđuje prištinske takse i da o tome postoji jedinsten stav. Međutim, kako je dodao, način da EU natera Prištinu da ukine takse je da im smanje pomoć.

„EU i Priština imaju pretpristupne dogovore. Priština dobija 100 miliona godišnje, u periodu od šest godina. Mehanizam da se nateraju da ukinu takse bi mogao da bude da se smanji ta pomoć“, smatra Zečević. Prema njegovim rečima, Nemačka i SAD su strateški partneri, a Albanci imaju zaštitu SAD, zato Nemci procenjuju da li da zbog Prištine ugroze to partnerstvo. Zečević ističe da iako su zemlje Kvinte tražile da se ukinu takse, Priština se oglušila i uvela još i dodatne takse za strane firme koje posluju u Stbiji.

„Na Evropskoj uniji je da vidi da li će da trpi udarce ili će da uvede mere“, naglasio je Zečević. On je rekao i da misli da je daleko dogovor Beograda i Prištine, jer nema nikakvog nacrta rešenja. „To znači da smo daleko od dogovora, jer da ima rešenja, negde bi procurilo, objavili bi domaći ili strani mediji“, izjavio je Zečević i dodao da su ostale spekulacije samo vrsta pritiska na Beograd da pristane na njihovo rešenje. Zečević je rekao da je stav SAD fleksibilan, i da oni ne isključuju dogovor, čak i razmenu teritorije.

„SAD imaju primat u međunarodnim odnosima, pa i u dijalogu, sem što mi ne želimo formalno da im prepustimo dijalog, već želimo da se u njega uključe i druge sile poput Rusije i Kine“, istakao je Zečević. On je naglasio da ipak očekuje oštriju reakciju EU. „Ovo je ozbiljan šamar vrednostima EU“, zaključio je Zečević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari