Zelenović: Dramatično na lokalu, veliki pritisci naprednjaka 1Nebojša Zelenović Foto: Jugoslav Radojević

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže da poslednjih nekoliko nedelja policija iz Novog Sada saslušava činovnike opštine.

Kako prenosi N1 Zelenović je rekao da je sve krenulo od žalbe opština Šabac, Čajetina i Paraćin, koje su izložile problem represije na lokalnom nivou.

„Poslednjih nedelja došli su policajci iz Novog Sada koji su rekli da će da ispituju neke slučajeve i saslušavaju činovnike. Pre nego što su oni došli, to je sve bilo najavljeno na nekim marginalnim portalima koje kontroliše SNS, sve piše ko će doći. Ja sam spreman da poslovanje garda ukrstim sa svakim. Sporan je način na koji se ispituju građani, ovo nije redovno postupanje, redovno bi bilo da šabačka policija ispituje. Iza svega toga stoji jedna organizovana akcija promene vlasti u Šapcu, pošto SNS nije uspeo da uradi pritiskom na odbornike, onda idemo na kriminalizaciju i hapšenje“, kaže Zelenović.

On smatra da ovo nije ništa novo, da se vodi, kako kaže, hajka na bivše gradonačelnike i predsednike opština, koji se privode, a protiv kojih nema pravosnažnih presuda.

„Državna revizija je bila u Šapcu godinu dana, u izveštaju revizora piše da ne postoji šteta po budžet, i to je moj zadatak, iako je bilo nekih propusta u knjigovodstvu. Predsednik suda u Šapcu je vršio pritisak na sudiju da donese protiv mene osuđujuću presudu, ona je donela oslobađajuću presudu, onda se taj linč preneo na tu ženu, to je klasičan linč na pravosuđe, ona se žalila, reagovalo je Društvo sudija Srbije“.

Gradonačelnik Šapca poručuje da će pred Savetom Evrope u novembru govoriti o načinima na kojima se izborna volja građana u lokalnim samoupravama menja, kako u toku izbornog procesa, tako i nakon njega.

„Teme će biti slobode koje su drastično ugrožene, sloboda medija, sve lokalne medije je kupio neki Radojica, govorićemo o zloupotrebi institucija. Svi u Šapcu znaju za gospodina Malovića koji izdaje naloge novosadskoj policiji. Imamo dokaze za pritiske na organe, pa policijski službenici su rekli samo priznajte, nemojte da se plašite, ovo je sve politika. Postoje ozbiljne izjave odbornika, skupljamo izjave svih odbornika u Srbiji na koje je vršen pritisak“.

Prema njegovim rečima, SNS na sve načine pokušava da „preotme“ odbornike.

„Imamo primer našeg odbornika iz sela Bela Reka, na njega se vršio pritisak, posetio ga je Veselin Šljivančanin zajedno sa predsednikom opštine Ruma, da mu kažu da promeni veru za večeru, zamislite kad jednom podoficiru dođe general, koji je osuđen, da mu kaže da treba da promeni stranu i pređe u SNS. Javnost će se iznenaditi kad bude videla koliko je visokih državnih zvaničnika uključeno“, kaže Zelenović i dodaje da je sve teže biti opozicioni gradonačelnik.

Na pitanje šta se dešava sa Dušanom Petrovićem koji je deo Saveza za Srbiju, ali ga nema u medijima, Zelenović je rekao da je Petrović predsednik političkog saveta stranke i da je njegov savetnik.

„Time je stranka SZS poslala poruku da je došlo vreme personalnih promena, da je vreme da se novi ljudi bave politkom, ja s njim imam blisku saradnju. Pripremamo se polako za izbore, prvi izazov su izbori u Lučanima. Da svoje razlike prevaziđemo i da nam interes građana bude prioritet, a u 30 tačaka je sve šta mi mislimo o društvu“.

Zelenović je naveo da je Željko Veselinović napravio veliku grešku time što je objavom na fejsbuku uvredio premijerku Anu Brnabić.

„Moram da ukažem i na licemerje SNS, sećate se kad je Radeta uvredila tvitom Majke Srebrenice, to tad nije bila tema, Martinović je rekao da ima važnijih tema u drutvu. Hoću da kažem da je loše to što se desilo, mi imamo dogovor sa sindikatom Sloga, oni treba da razreše tu stvar sa Veselinovićem. Do toga nije trebalo da dođe i trudićemo se da se to ne dešava“, rekao je Nebojša Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari