Zelenović: Pošto stranci neće da priznaju Vučiću izbore, ostaje opozicija da ih prizna 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je danas da „pošto stranci neće da priznaju izbore, a neće ni domaće institucije, ostaje opozicija“.

„Potrebni smo (Aleksandar) Vučiću samo u utorak. Posle ne moramo ni da dolazimo“, naveo je Zelenović na društvenoj mreži „X“.

Zelenović je agenciji Beta kazao da je izborna krađa oduzela suverenost građanima i srušila ustavni poredak.

„Parlament je nelegitiman. Zbog toga ovaj saziv Skupštine Srbije u stvari ne postoji. Vučiću je očajnički potrebna pomoć, da bar neko prizna rezultate izborne krađe. Čin priznanja se manifestuje ulaskom opozicije u parlament i prisustvom na konstitutivnoj sednici. ;Stav stranke Zajedno je da opozicija ne sme da prisustvuje konstitutivnoj sednici u utorak“, naglasio je Zelenović.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije zakazana je za utorak 6. februar.

Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ su saopštili da će njihovi kandidati za odbornike tog dana biti u zgradi Skupštine.

„To neće biti klasično prisustvo sednici već demonstracija neslaganja s konstituisanjem Skupštine zbog izborne krađe. Dogovorili smo se da ne učestvujemo u konsultacijama oko izbora i formiranja skupštinskih funkcionera i tela. Zahtevali smo da se sednica zakaže za posle 9. februara kada se očekuje rezolucija Evropskog parlamenta, ali naš zahtev nije prihvaćen“, rekao je agenciji Beta jedan od lidera te koalicije.

Kako Beta saznaje, predstavnici Demokratske stranke i Zajedno bili su protiv da poslanici „Srbija protiv nasilja“ verifikuju mandate u republičkom parlamentu.

Poslanici Evropskog parlamenta iz Evropske narodne partije (EPP), Zelenih i Socijaldemokrata (S&D) uputili su pismo predsednici Evropske komisije, komesaru za proširenje i visokom predstavniku EU za spojlnu politiku i bezbednost, u kom traže da se pokrene međunarodna istraga parlamentarnih, pokrajniskih i lokalnih izbora pod okriljem OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije, objavili su mediji.

U pismu se traži i da se ne priznaju rezultati izbora dok se ne završi potpuna nezavisna istraga izbornih nepravilnosti.

Poslanici zahtevaju istragu sa posebnom pažnjom na izbore za Skupštinu grada Beograda, kao i da se ti rezultati prijave Evropskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari