Zelenović: Šalter za izborne pritužbe, ko Vesićeva pokretna kancelarija 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Predlog o otvaranju šaltera za pritužbe tokom izbornog procesa osim što je zamazivanje očiju građana da se izborni uslovi poboljšavaju, lični i na pokretnu kancelariju zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, ali i na nikad ispunjeno obećanje naprednjaka o kancelarijama za brze odgovore, kažu za Danas predsatvnici opozicije, koja nije učestvovala u dijalogu vlasti i opozicije bez stranih poslednika.

Prema saznanjima Večernjih novosti, tokom dijaloga za vikend o izbornim uslovima predstavnika vlasti i dela opozcije (Dveri, DJB, zavetnici, SRS, POKS) bez stranih posrednika, predstavljena je radna verzija dokumenta o poboljšavanju izbornih uslova, u kojoj se između ostalog navodi i da Ministarstvo pravde predloži Republičkom tužiocu da se u vreme izbora otvore i vode posebne evidencije o krivičnim delima protiv izbornih prava.

Kako se navodi, predlog podrazumeva šalter za primanje pritužbi kandidata koji bi bio otvoren tokom čitavog izbornog procesa, a pritužbe bi se rešavale po ubrzanom postupku.

Predsednik Zajedno za Srbiju, jedne od članica zeleno-levog bloka, Nabojša Zelenović za Danas kaže da mu ovaj predlog liči na Vesićevu pokretnu kancelariju.

A generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović da ga podseća na kancelarije za brze odgovore, koje su Vučić i SNS obećavali ranije u kampanjama.

– Kao što ni od tih kancelarija nije bilo ništa, tako ne očekujem ni od ovog šaltera za prigovore na izborni proces. Sve to predstavlja kozmetičke promene koje neće dovesti do poboljšanja izbornog procesa u Srbiji – ukazuje on.

Dok predsednik DS Zoran Lutovac smatra da je otvaranje nekakvih šaltera zamazivanje očiju građana Srbije u čemu DS nece učestvovati.

– Dijalog bez posredstva evroparlamentaraca za cilj je imao relativizaciju pokušaja da se izborni uslovi zaista unaprede. Samim tim sve što se predstavlja kao dostignuće takvog dijaloga urađeno je sa istom namerom, da se u javnost pošalje poruka da je izborni proces unapređen. Realnost je drugacija – ukazuje on.

Kako konstatuje, u Srbiji ne postoje slobodni i posteni izbori.

– Građanima je oduzeto pravo da se slobodno izjašnjavaju na izborima, vrše se stalni pritisci i ucene. Ne postoji potpuno, blagovremeno i istinito informisanje koje je Ustavom zagarantovano i ne postoje nezavisne institucije koje garantuju legalitet procesa. Sve ove “mere” poput otvaranja šaltera imaju za cilj da to zamaskiraju – zaključuje on.

Dok u SSP nisu želeli da govore o tome, iz Dveri poručuju da čekaju konačnu verziju dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari