Zelenović: SNS urušio ustavni poredak 1Pravda do Strazbura Foto: D.E.

Nakon presude Upravnog suda u Novom Sadu da odbaci odluku GIK da se ponište izbori na jednom biralištu, i da se odbace svi ostali prigovori na izbore trećeg oktobra, Nebojša Zelenović, nosilac liste „Šabac je naš“ na konferenciji za novinare ukazao je da se nastavlja urušavanje ustavnog poretka Srbije.

SNS i Aleksandar Vučić preuzeli su sve državne institucije, i ova odluka Upravnog suda pisana je onako kako je nagovestio Darko Glišić, predsednik IO SNS.

Do sada Ustavni sud nije odgovorio na dve ustavne žalbe za ovih nekoiko meseci, a dužan je da hitno odlučuje. Takođe, podneto je 15 krivičnih prijava za 70 lica koji su učestvovali u izbornoj krađi u Šapcu, i to za organizovani kriminal.

Ustavni i Upravni sud kao i tužilaštva samo su fasade SNS, i umesto da se bave krivičnim delima dešava se da hitno reaguju, ali po prijavama kriminalaca i funkcionera SNS. Tako je na saslušanju bio bivši sekretar Gradske skupštine Zlatko Ranković, koji je ostavku podneo sedmog oktobra, a pečat i delovodnik deponovao u sef Gradske uprave, što je i zakonom ipredviđeno do izbora nove vlasti. Na nezakonit način promenjen je redosled lista, promenjena je i izborna volja građana jer su glasovi sakupljani ucenama, pretnjma i kupovinom.

GIK je poništila izbore od 21. juna na svih sto birališta, a razlika je bila 881 glas, i to prikupljenih na krajnje neregularn način. Do sada nismo dobili nijedan odgovor od državnih institucija i mi ćemo ishodište potražiti pred međunarodnim sudom u Strazburu. Jedino rešenje u ovakvoj situaciji je da se izbori u Šapcu ponove od početka, istakao je Zelenović.

Milan Vasić, u ime liste „Šabac je naš“, podneo je žalbe na najnovije odluke Upravnog sud. Kako je naveo, nakon ostavki deset članova GIK zato što im policija nije garantovala ličnu bezbednost, preostali deo od deset članova nema kvorum za odlučivanje. Naime, presudom Upravnog suda od 30. septembra Ruskoj stranci nije dozvoljeno da ima člana GIK.

Sada se kao 11. član pojavila advokatica Jelena Jekić kao zamenik, ali to je već jedanput presuđeno da ova stranka nema predstavnik u GIK. Na volšeban način odlučeno je da se ne prihvati ranija odluka GIK o poništavanju izbora u Šipurskim livadama gde je pronađen višak glasačkih listića. Prethodno su ponovljnei izbori u Ševaricama baš zbog viška glasačkih listića, ukazao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari