Zelenović: Vučić potpisom u Atini podržao suđenje Putinu za ratne zločine 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Kopredsednik opozicione stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prihvatanjem deklaracije u Atini, bezrezervno potvrdio da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu i da je podržao suđenje ruskom lideru za ratne zločine pred međunarodnim sudom.

Povodom deklaracije koju su sinoć usaglasili lideri sa Balkana, Ukrajine, Moladavije i EU, Zelenović je naveo da Vučić „mora da obavesti građane Srbije od čega se tačno sastoji mirovni plan“ predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, „što je svojim potpisom, u ime Srbije, bezuslovno podržao“.

Zelenović je dodao da je Vučić „potpisao da podržava da međunarodno pravosuđe sudi (ruskom predsedniku) Vladimiru Putinu za ratne zločine koji mu se stavljaju na teret“.

„Vučićev potpis na deklaraciji iz Atine je glogov kolac lažima režima o tome da nas EU ne želi. Evropa nas želi i to treba da zna svaki građanin Srbije“, naveo je Zelenović.

Stranka Zajedno je ponovila da se zalaže za sazivanje međunarodne konferencije o Zapadnom Balkanu, na kojoj bi trebalo postići istovremen dogovor o svim velikim, spornim, političkim pitanjima u regionu.

„To je put za stvaranje bezbednog, jedinstvenog ekonomskog prostora za 20 miliona ljudi. Tako ćemo svi zajedno, kao region, sebi širom otvoriti vrata punopravnom članstvu u EU i obezbediti mir i stabilnost za sve ljude koji ovde žive u 21. veku“, naveo je Zelenović, poslanik Skupštine Srbije.

Na sinoćnoj neformalnoj večeri deklaraciju su usaglasili predsednici Srbije, Crne Gore, Ukrajine i Moldavije, premijeri Severne Makedonije, Kosova, Grčke, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine, kao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Lideri u deklaraciji, između ostalog, izražavaju „nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica“, kao i podršku i zahvalnost „za iskrene napore“ Zelenskog „u postavljanju principa mira u skladu sa Poveljom UN“.

U dokumentu piše i da su se lideri dogovorili „da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture“, i da „svi odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari