Zelenović (ZZS) u Crnoj Gori o regionalnoj saradnji i zelenim politikama 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Lider Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojša Zelenović izjavio je danas u Crnoj Gori, na prvom Regionalnom forumu Zelene evropske mreže, da je regionalna saradnja krucijalna kako bi se uspostavilo konačno pomirenje na ovim prostorima, saopštio je danas ZZS.

Zelenović je rekao da su „borba za elementarne stvari koje se tiču svakog gradanina – u okviru zaštite životne sredine, vladavine prava, građanskog odlučivanja – prepoznate kao baza oko koje je potrebno ujedinjenje i zajedničko delovanje svih koji žele promene“.

„Zbog toga je sledeći korak članstvo u Evropskoj partiji zelenih, jer do boljeg života i čiste životne sredine može se doći samo saradnjom i zajedničkom borbom“, rekao je on, navodi se u saopštenju.

Predstavnici ZSS, Otvorene građanske platforme AKCIJA, Ekološkog ustanka i okreta Ne davimo Beograd, učestvovali su na prvom Regionalnom forumu Zelene evropske mreže, minulog vikenda u Crnoj Gori.

ZZS je naveo da je domaćin foruma bio je Građanski pokret URA, a prisustvovali su predstavnici stranaka i organizacija iz celog regiona, kao i predstavnici iz Evrope.

Zelenović, lider ZZS i platforme AKCIJA, predstavio je ideje koje su pokrenute u Srbiji u okviru programa Zeleni dogovor za Srbiju, koji zasnovan na zelenim politikama.

On je predstavio način na koji je oformljena AKCIJA, kao i plan za formiranje novog zelenog bloka u Srbiji.

Naveo je da su iskustva iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske jasno pokazala da su platforme i udruživanje svih organizacija koje zastupaju građanska prava i demokratske vrednosti dovele do promena.

„Ideja stranke ZZS, uobličena u platformi AKCIJA, koja okuplja ljude iz čitave Srbije, jasan je znak da je u Srbiji probuđena svest da zajedno možemo napraviti promenu“, ocenio je on.

ZSS je u saopštenju navela da je predsednik Pokreta URA Dritan Abazović naglasio da je ovo prvi korak ka stvaranju jedinstvene mreže organizacija na Balkanu, zasnovane na zelenim politikama.

„Saradnjom u okviru zelenih politika, kao i u okviru problema koji su slični ili isti u svim zemljama regiona, možemo doći do zajedničkih rešenja, koja će svakako imati veći uticaj ukoliko se istovremeno primenjuju na celom Balkanu“, rekao je on.

Na Regionalnom forumu učestvovali su istaknuti predstavnici zelenih stranak i pokreta iz regiona i Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari