Zemlje Kvinte pozvale Srbiju i Kosovo da što pre obnove dijalog jer status kvo nije održiv 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Vlade zemalja Kvinte pozvale su Srbiju i Kosovo da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem EU i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma „neophodnog obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija“.

U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine „dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju“.

„Za Kosovo to znači ukidanje taksi (na uvoz robe) koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova“, navodi se u saopštenju koje je medijima prosledila Ambasada SAD u Beogradu.

Vlade pet zemalja su navele da je „posle godina stagnacije došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih“ i da se „kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za gradjane Kosova i Srbije“.

„Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti. Status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u EU i jednostavno nije održiv“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da vlade pet zemalja žele da građani Kosova i Srbije „uživaju plodove održivog mira“ i da su spremne da u tome pomognu „na svaki mogući način“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari