Žigmanov: prava osoba sa invaliditetom zaštićena brojnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da su prava osoba sa invaliditetom zaštićena brojnim međunarodno-pravnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala, čime su postali sastavni deo domaćeg pravnog poretka.

U okviru programa „75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“, a povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (OSI), u Kragujevcu je održan društveni dijalog „Kultura pristupačnosti u izgradnji kulture ljudskih prava – zajedno do postizanja ciljeva održivog razvoja za osobe sa invaliditetom“, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Realizovanje prava osoba sa invaliditetom, dodao je Žigmanov, iziskuje kontinuirani multisektorski rad, naročito u vezi rešavanja pitanja uklanjanja barijera, omogućavanja pristupačnosti osobama sa invaliditetom uslugama, proizvodima, javnim površinama, javnim ustanovama, informacijama i kulturim sadržajima.

Za ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u zajednici u prvi plan treba staviti poštovanje dostojanstva osoba sa invaliditetom, koje svojim unutarnjim bogatstvom, posebnostima, sklonostima i talentima poseduju potencijal da umetničkim izražajem pruže neprocenjivi doprinos bogatstvu kulturnog života, rekao je Žigmanov.

Dijalog je organizovan u saradnji sa Skupštinom Kragujevca, uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija.

Žigmanov je tokom boravka u Kragujevcu obišao stalnu postavku Spomen-muzeja „21. oktobar“ i položio venac kod Spomenika streljanim đacima i profesorima u Spomen parku „Kragujevački oktobar“ u Šumaricama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari