Žofre: Ohrabrićemo Vladu Srbije da ispuni sve preporuke ODIHR o izborima 1foto FoNet Ana Paunković

Ozbiljno preispitati sve tvrdnje o neregularnostima na izborima i ohrabriti vladu da što pre sprovede preporuke izveštaja ODIHR-a, poručio je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre.

Žofre je izjavio danas, povodom rezolucije Evropskog parlamenta kojom se traži međunarodna istraga decembarskih izbora, da se čeka konačni izveštaj misije ODIHR za posmatranje izbora, kako bi se potom ohrabrila Vlada Srbije da ispuni sve njihove preporuke.

Žofre je, odgovarajući na pitanje novinara u Lomnici, u opštini Despotovac, prilikom uručivanja donacije IT opreme lokalnoj školi, rekao da je cilj da se ojača izborni proces, i da se nakon što izveštaj ODIHR bude objavljen, ohrabri Vlada Srbije „da prati preporuke“ tog tela.

„Mi smo nakon izbora pozvali da se ozbiljno preispitaju sve tvrdnje o neregularnosti, i isticali da je neophodno da postoji snažan izborni okvir, kao i da se sve slabosti koje je zabeležila ta misija – otklone. Željno iščekujemo izveštaj ODIHR koji bi uskoro trebalo da bude objavljen, i da ohrabrimo vladu da što pre sprovede preporuke iz tog izveštaja“, rekao je Žofre.

Istakao je da je ODIHR institucija koja je specijalizovana „ne samo za posmatranje, već i za ocenu izbora i pružanju podrške“.

„Mi svakako pružamo podršku da se realizuju sve preporuke, ne samo u Srbiji nego i u čitavom regionu“, zaključio je Žofre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari