Brnabić: Međunarodna istraga direktno kršenje suvereniteta Srbije 1foto FoNet Zoran Mrđa

„Međunarodna istraga je direktno kršenje suvereniteta Republike Srbije. To ne bi dozvolila ni jedna zemlja na svetu“, izjavila je premijerka Ana Brnabić danas u Despotovcu.

Brnabić je iznela da je međunarodna istraga nešto na šta ne bi pristala ni jedna zemlja na svetu i da takva istraga gazi suverenitet i institucije zemlje.

– Ne, nikad to ne bih dozvolila. Zašto opozicija želi da gazi institucije i suverenitet svoje zmelje? Ne postoji opozicija na svetu koja je zahtevala rušenje suverenitet sopstvene zemlje- rekla je Brnabić.

Navela je da iz ovih razloga neće dozvoliti međunarodnu istragu o izborima, a da je sigurna da to što opozicija zahteva ovakvu istragu će „ostati ljaga na njihovim imenima“ i da to građani neće oprostiti.

Brnabić je navela da je Vlada Republike Srbije već uputila pismo ODIHR-u kom se navodi da je Srbija „apsolutno spremna“ da nastavi saradnju sa ovom institucijom. Istakla da je ta saradnja od velike važnosti za Srbiju i dodala da je Srbija zemlja koja je implementirala najviše preporuka ove institucije između dva izborna ciklusa.

U svom odgovoru na pitanje novinara N1 rekla je da je jedna od preporuka ODIHR-a odbijena na zahtev opozicije, međutim nije rekla koja.

– Jedna od preporuka ODIHR-a bila je odbijena jer je opozicija trađila da se ta preporuka ne ispuni, tako da je nismo ispunili. Kada bi je ispunili, onda bi sutra rekli da smo uradili nešto suprotno želji opozicije- rekla je premijerka.

Brnabić je dodala da je prisustvo međunarodnih posmatrača „asolutno uobičajena praksa u svakoj demokratskoj zemlji“, te da se ne tiče pitanja kršenja suvereniteta.

„Ne zavaravajte narod. To je demokratska praksa“, rekla je.

Premijerka je navela da, s druge strane, međunarodna istraga opdrazumeva da više ne postoje državne institucije i da u zemlju dolaze stranci koji „mogu da rade šta god žele“, uključujući i da ispituju građanje i izjednačila je s okupacijom.

„To brzo onda klizi u potpuno gubljenje suvereniteta i potpunu okupaciju“

Dodala je da je birački spisak za nju „ključni dokaz“ da izbori nisu pokradeni, a da je jedan od dokaza za to i što su međunarodni posmatrači, a posebno oni koji su predstavljali Evropski parlament, potpisali zapisnike na svim biračkim mestima na kojima su bili.

„To je jedan od dokaza da nije bilo izborne krađe. Mnogo važnije za mene je jedinstveni birački spisak koji je od 2021. godine potpuno transparentan i nalazi se na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i ažurira se automatski svaka tri meseca“, kazala je Brnabić.

Dodala je da je razlika u biračkom spisku u Beogradu, u odnosu na 2022. godinu, 0,8 procenata, što je prema njenim rečima na nivou „statističke greške“.

„Pa gde su onda ti ljudi? Kako je mogao da pokrade? To je meni ključni dokaz“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari