Žiofre u razgovoru sa Daćićem: Usklađivanje sa sankcijama Rusiji veoma značajno za Srbiju 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom da članstvo u EU ostaje prioritet spoljne politike i naše strateško opredeljenje, dok je ambasador EU poručio da je usklađivanje sa sankcijama Rusiji veoma značajno.

Kako se navodi u saopštenju MSP, kada je reč o Kosovu i Metohiji, saglasili su se da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Žiofre je potvrdio posvećenost EU u pogledu zajedničke ambicije da Srbija postane članica EU.

„U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, usklađivanje spoljne politike, uključujući restriktivne mere, je od posebnog značaja“, istakao je Žiofre.

On je dodao da EU želi da računa na Srbiju „kao na partnera koji je u potpunosti angažovan u odbrani mira na kontinentu, kao i na zajedničku bezbednost i prosperitet“.

Dačić je kazao da je Srbija spremna da nastavi sa aktivnostima na sprečavanju nelegalnih migracija, kao i sa usaglašavanjem sa viznom politikom EU.

Žiofre je ohrabrio Srbiju da nastavi da radi na regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, uključujući i na rešavanju otvorenih pitanja sa susedima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari