Živković: Nisam ljut na Jankovića, želim igru otvorenih karata 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nisam ljut na Sašu Jankovića, jer je to politički nedopustivo. Samo želim da igramo otvorenih karata, bez demagogije, mistike i bez neobičnog tumačenja činjenica. Samo racionalno gledam na činjenice.

Do sada nije došlo ni do kakvog poziva sa njegove strane i samo mogu da konstatujem da u ovom trenutku nemamo komunikaciju oko dalje saradnje. Ako se pojavi poziv, naravno da će Nova stranka da odgovori, kaže za Danas Zoran Živković, lider Nove stranke, odgovarajući na pitanje šta se dogodilo sa najavom Saše Jankovića da će Nova stranka biti deo Pokreta slobodnih građana Srbije.

* Kratko vreme vam je bilo potrebno da se raziđete sa predsedničkim kandidatom koga ste podržali, Sašom Jankovićem. Šta ste podrazumevali pod tvitom da on ne drži reč?

– Tim tvitom sam podsetio srpsku javnost, a ne samo Jankovića šta su neka načela koja u životu morate poštovati. Prema tome to je bilo podsećanje na neke univerzalne principe kojih se morate držati ako želite da se bavite ozbiljno bilo kojim poslom, a posebno politikom. Nova stranka i ja lično smo prvi podržali Sašu Jankovića i založili se da dobije široku podršku i ponosan sam na rad mojih članova koji su praktično bili okosnica njegovog izbornog štaba. Nakon predsedničkih izbora stvorena je ideja da se formira pokret, ali ja ne znam da li je on formiran, da li ima statut, organe i da li predviđa saradnju. Osim verbalnih izjava u javnosti ja nisam dobio ni formalnu informaciju o tome, niti poziv da dalje sarađujemo.

* Osećate li se upotrebljenim?

– Janković je nesumnjivo u tom trenutku bio ne samo najbolji, nego i jedini kandidat koga je Nova mogla da podrži.

* Da li biste ga sada podržali, sagledavajući sve okolnosti?

– To je pitanje na koje ne odgovaram. Kada budu sledeći predsednički izbori, onda ću se opredeljivati.

* Niste se, međutim, pridružili opoziciji na Trgu republike na dan Vučićeve inauguracije. Šta vam je tu smetalo?

– Nova stranka pridružila se Protestu protiv diktature koji je održan u pravo vreme u 10 sati ujutru kada je počinjala ceremonija polaganja zakletve. Poslepodnevne šetnje mogu da budu interesantne, romantične i zabavne i da budu simbol nečega, ali nisam shvatio šta je toga dana predstavljala šetnja bez govora i političkih stavova i to u šest poslepodne. Uostalom, i odnos vlasti je pokazao koji skup je imao veću težinu. Na nas su poslali kordone koje su činili policajci, kobre i kriminalci, a drugi skup je obezbeđivalo par policajaca .

* Opozicioni predstavnici na tom protestu bili su čini se srećni što su konačno uspeli da se okupe i prevaziđu svoje sujete. Ima li šanse da opozicija nađe zajednički jezik bar oko nečega?

– Svako ima neki nivo sujete, ali sujeta u politici nije dozvoljena i ja to tako shvatam. Moje odsustvo sa tog poslepodnevnog romantičnog skupa, gde su svi lider pokazali sreću što su zajedno, što je njihova stvar, pokazalo je da to ne rešava probleme Srbije. To mora da se promeni, uz jasne ciljeve i jasne rokove i jasne odgovornosti.

* Zar već nije vreme da opozicija izađe sa jednim zajedničkim kandidatom za gradonačelnika Beograda, jer vam se u protivnom može ponoviti debakl sa predsedničkih izbora?

– Već duže od mesec dana pozivam one političke stranke koje bez bilo kakve zamerke mogu da se predstave kao prava opozicija Vučiću da sednu i naprave zajedničku listu sa dobrim izborom kandidata za gradonačelnika Beograda, ali i za predsednika gradske skupštine, gradskog menadžera i šest sekretara koliko je dovoljno za upravljanje Beogradom. Do sada nisam dobio adekvatan odgovor. Za sada još nije prekasno za odgovor, ali poslednji rok je kraj juna.

* Da li bi Nova sama izašla na te izbore, ukoliko se ne dogovorite sa kolegama iz opozicije?

– O tome nakon roka koji sam dao. Neću da pretim nikome, ali sigurno je da Nova stranka neće ostati neaktivna u pogledu beogradskih izbora, ali ja ću učiniti sve da napravimo zajedničku pobedničku listu.

* Vi ste izgleda jedini koji ne priznaje da je Vučić i zvanično predsednik Srbije. Čekate odluku Upravnog suda da li je bilo izborne krađe i nepravilnosti. Šta očekujete od odluke?

– Zavisi od rešenja Upravnog suda i obrazloženja. Ako sud nađe činjenice kojima dokazuje da je sve u izbornom postupku bilo po zakonu, naravno da ću poštovati sudsku odluku. Ali, znajući kako Vučić manipuliše Ustavnim i Upravnim sudom ne očekujem da vidim takvu odluku zasnovanu na činjenicama.

* I od Ustavnog suda tražite da konačno radi svoj posao i da upozori Vučića da ne krši Ustav. Na šta tu konkretno mislite?

– Tražimo od Ustavnog suda da počne da se meša u svoj posao i pravnim mehanizmima reaguje odmah, upućujući Aleksandru Vučiću zvanično tumačenje da ne sme da krši Ustav obećavajući povećanje plata, penzija i izgradnju novih puteva. To nije u njegovoj nadležnosti i ne može da obećava bilo šta, jer time dovodi u zabludu građane da su obećanja realna.

* U inauguracionom govoru Vučić je najavio promenu Ustava. Šta bi te promene mogle da sadrže?

– Ima puno razloga da se menja Ustav, jer veliki broj postojećih rešenja nije dobar. Uostalom i postojeći Ustav je usvojen na sumnjiv način, uz krađu na referendumu i to svi znaju koji su učestvovali, ali to se krije po sistemu omerte. Ustav mora da se promeni zbog otvaranja poglavlja 23, zbog preambulke i Kosova, jer to je Vučić obećao u Briselu i to će morati da se uradi. Ne bi me iznenadilo da se kroz ustavne promene promeni i položaj predsednika i da Vučić pokuša da utemelji svoju vlast na još jedan duži period.

* Može li se očekivati da će preambula biti izbrisana?

– Ona mora da bude brisana i zato će Vučić navodno otpočeti široke konsultacije, da bio svalio i podelio odgovornost sa drugima i kako bi mogao da kaže – svi smo se eto složili da Kosovo više nije deo Srbije. To jeste realnost, ali je Briselskim sporazumom eliminisana budućnost Srba na Kosovu i on je morao mnogo bolje da bude ispregovaran. Ovako Kosovo je predato bez budućnosti za Srbe koji su tamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari