Žofre: EU će sarađivati sa svakom srpskom vladom kojoj je članstvo strateški cilj 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Šef Delegacije EU Emanuele Žofre izjavio je da će Evropska unija sarađivati sa svakom vladom u Srbiji kojoj je članstvo u Uniji strateški cilj.

„Uspeli smo da se neke reforme usvoje i svakako moramo da radimo intenzivnije. To je pitanje rešenosti i da se ima vremena za reforme, prošlo je samo godinu i po dana od prošlih izbora, moramo da osnažimo i vladu i skupštinu da rade bolje“, rekao je u gostovanju na N1.

Istakao je da se nada da će izborna kampanja i izbori biti fer i da će se „odigrati ;odigrati uz puno poštovanje i debatu o konkretnim temama, a ne napadima na pojedine ličnosti“.

Dodao je još i da se nada da će novoizabrana skupština „funkcionisati na uređeniji način“.

Kada je reč o medijskim zakonima, rekao je da EU ne može da diktira rešenja, ali da će pratiti njihovo sprovođenje u praksi.

Dodao je da zna da se u javnom mnjenju u Srbiji dosta raspravljalo o ulozi države u medijima i da je važno da postoje mere kako ne bi bilo disbalansa, te da sama EU nema takvu pravnu tekovinu, već da se razlikuje od članice do članice.

Za otvaranje klastera 3, koji je tehnički spreman već tri godine, Žofre je rekao da će se članice voditi tempom normalizacije odnosa sa Kosovom i reformama u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a da bi usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom Unije u tome samo pomoglo.

„Pitanje usklađenosti sa spoljnom politikom je problem. ;Prošle godine smo imali nazadovanje, a ove godine nije bilo značajnog napretka. Srbija je ostala na pozciji na kojoj je bila prošle godine i to nije dobra vest. Želimo da vidimo Srbiju kao posvećenog partnera EU i zato insistiramo na usklađivanju, to nije ništa novo, ali je agresija Rusije na Ukrjainu učinila spoljnu politiku još važnijom u zemljama članicama“, rekao je Žofre.

Potvrdio je da će pristup Beogradu i Prištini sredstvima iz Plana rasta biti uslovljen sprovođenjem Ohridskog i svih prethodnih sporazuma iz dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari