Žofre: Klaster četiri će građanima Srbije doneti bitne benefite, Srbija da nastavi sa reformama 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS

Šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žofre izjavio je danas u Beogradu da će reforme koje se budu sprovodile kroz Klaster četiri doneti bitne benefite građanima Srbije koji pokazuju interesovanje za probleme vezane za životnu sredinu i energetiku.

„Otvoren klaster koji se tiče zelene agende i povezanosti pomoći će Srbiji da se približi evropskim standardima u tim oblastima. Ove reforme će doneti bitne benefite građanima Srbije koji pokazuju interesovanje za probleme vezane za životnu sredinu i energetiku. Takođe je prilika za nove investicije, radna mesta i otvoreno tržište u Srbiji“, rekao je on danas na prijemu u Ambasadi Francuske povodom preuzimanja predsedavanja Evropskom unijom.

EU je, kako je naveo, prepoznala napredak Srbije u oblasti pravosuđa i reformi izbornih uslova, ali sada treba da napravi napredak u oblastima kao što su borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, jačanje demokratskih institucija i javne uprave.

„Ohrabreni smo što znamo da će francusko predsedavanje nastaviti sa istom odlučnošću kao i slovenačko i što smo čuli snažno angazovanje predsednika (Francuske Emanuela) Makrona“, dodao je.

Otvaranje klastera, ocenio je snažna je politička poruka koju je EU poslala Srbiji.

„To potvrđuje da su pregovori proces koji je zasnovan na zaslugama, on napreduje kad EU konstatuje napredak u primeni reformi“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari