Žofre: Napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom odrediće tempo pregovora 1Foto: BETAPHOTO/EU info/EMIL VAS/DS

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre rekao je da je napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom ključan i da će odrediti tempo pregovora o pristupanju EU, saopštio je danas Nacionalni Konvent o EU (NKEU).

„Srbija treba da nastavi i da ubrza i produbi reforme koje se tiču nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, slobode medija, procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima i borbe protiv organizovanog kriminala“ rekao je Žofre je na sastanku u Nacionalnom konventu kome je uručio godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

On se zahvalio svim akterima civilnog društva što su doprineli izveštaju svojim uvidima i ocenama.

„Civilno društvo mora da ima ključnu ulogu u demokratskom društvu i važno je kako bi se teme evrointegracija održale visoko na agendi“, rekao je Žofre.

Ocenio je da Nacionalni konvent o EU ne samo da ima važnu ulogu javnog nadzora već daje suštinsku analizu svih pitanja u pregovaračkim poglavljima, analizu koja je od velike koristi i vladi Srbije i institucijama Evropske unije, uključujući Delegaciju EU.

Predstavnici NKEU su ocenili da je ovogodišnji izveštaj manje oštar od prethodnih i da je kao takav dobar motiv za Srbiju da ubrza proces evropskih integracija.

Koordinatorka NKEU Nataša Dragojlović je, na sastanku koji je održan 21. oktobra, ambasadoru EU uručila Knjigu preporuka kao glavni proizvod monitoring aktivnosti Konventa.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Žofre: Napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom odrediće tempo pregovora”

  1. KiM, Kosovo i Metohija je nasilno oteta i okupirana teritorija. Takav mora da bude i zvanični stav naše države, drugo teško može da se razume.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.