Žofre: Nema razgovora o sankcijama Srbiji, znamo da je u delikatnoj poziciji 1Foto: BETAPHOTO/EU info/EMIL VAS/DS

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas nema razgovora o sankcijama Srbiji i da Unija zna da je Srbija u delikatnoj poziciji kada se radi o sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

„Srbija je kandidat, preduzela je iste mere kao Evropska unija, otvorila vrata izbeglicama, omogućila im pristup tržištu rada, obrazovanje. Puno je pozitivnih koraka učinjeno, želimo da srpska Vlada i srpski narod da budu sa nama, suprotstvljajući se agresiji u Ukrajini. Srbija se uskladila sa velikim brojem deklaracija EU, donet je veliki broj restriktivnih mera, očekujemo da će se sve zemlje koje imaju ambiciju ka EU postepeno uskladiti sa spoljnom politikom i merama koja je Unija donela“, rekao je on gostujući na N1.

Na pitanje šta znači postepeno i da li je Unija ostavila vlastima u Srbiji da donesu odluku o sankcijama Rusiji posle izbora, Žofre je rekao da to nije slučaj.

„Znamo da je Srbija u delikatnoj poziciji, energetski zavisi od Rusije, moramo da se pozabavimo tim pitanjem. Zašto je Evropa odlučila da prestane da uvozi gas iz Rusije. Energija je ključno pitanje, EU je odlučila da smanji uvoz uglja, nafte i gasa iz Rusije, izaći ćemo sa planom kako to da se ostvari, želimo da smanjimo našu zavisnost od energenata iz Rusije i da je ukinemo“, rekao je Žofre i dodao da gledaju Zpadni Balkan i Srbiju kao deo koji žele sa njima u protivljenju ruskoj agresiji.

Dodao je da će Srbija biti u prilici da kupuje gas i iz drugih zemlja, te da Evropska unija želi da izgradi snažno partnerstvo sa Srbijom na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari