Zoran Lutovac: Neuspelo Vučićevo objašnjenje da nije pristao na sporazum, za koji drugi učesnici u dijalogu kažu da jeste 1foto FoNet/Medija centar

„Osim nesigurnosti i nervoze koju je tokom gostovanja na RTS-u pokazao Aleksandar Vučić, saznali smo da nije pristao na ono što drugi učesnici u pregovorima kažu da jeste. I saznali smo da neće sve da implementira, nego će da bira šta će i kada će da implementira“, kaže za Danas Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke.

Prema njegovim rečima predsednik Srbije je pokazao i dozu kontradiktornosti. Bežao je od detaljnijih pojašnjenja ključnih pitanja zbog kojih je došao u studio, a pokazao je i nevaspitanje.

„Time je vređao ne samo voditelja, nego i gledaoce kojima se obraćao. Stalne digresije, skretanja sa teme, propagandni pasaži o velikim ekonomskim uspesima, samohvalisanje bez mere i granice… Sve to je trebalo da zatrpa ključna pitanja zbog kojih su ljudi pratili još jedno njegovo soliranje. Pokušaji voditelja da njegov propagandni nastup pretvori u formu intervjua završavali su se neuspešno jer je Vučićeva reakcija bila durenje, kontrapropitivanje, pa i pretnje“, objašnjava Lutovac.

Dodaje da sve u svemu, građani Srbije nisu mnogo toga saznali o detaljima Sporazuma u Briselu, a sigurno je da ni on sam nije zadovoljan svojim nastupom. Lutovac kaže da mu ostaje da ogromna propagandna mašinerija, kojom upravlja, sve to popravlja narednih dana.

Na pitanje kako vidi prvu rundu dijaloga u Briselu i kontradiktorne izjave u kojima Borelji tvrdi da su ove strane prihvatile sporazum, a Vučić da nije ništa prihvatio, lider DS odgovara da je rašomonijada u Briselu rezultat potrebe AV da anestezira javno mnjenje u Srbiji zbog toga što je prihvatio Sporazum koji nije ni blizu onome što je obećavao građanima Srbije u poslednjih deset godina.

„Vučić je odavno priznao nezavisnost Kosova de facto, a ovaj sporazum je odlučujući korak ka de jure priznanju“, ističe Lutovac i dodaje da je Vulić morao da traži od Skupštine platformu za razgovore, da polaže račune u svakoj fazi tih razgovora. Napominje da naročito sada treba da objasni u parlamentu zašto je prihvatio sporazum koji mu je nametnut i koji je u suprotnosti sa onim što je sve vreme zastupao u javnosti svih ovih godina.

Na pitanje da li je za Srbiju dobro što je Vučić prihvatio EU predlog, lider DS odgovara da je sporazum neprihvatljiv.

„Neprihvatljiv je zbog načina na koji je sačinjen – protivustavno i bez podrške građana i relevantnih političkih i društvenih aktera u Srbiji. Neprihvatlji je zbog sadržaja koji ne uvažava legitimne interese Srbije i prava Srba na KiM – koji ne mogu da odlučuju o stvarima od vitalnog značaja za sopstveni opstanak. I neprihvatljiv je zbog toga što bi Vučić bio garant sprovođenja tog i takvog sporazuma“, napominje Lutovac.

Upitan da li nakon prihvatanja sporazuma sledi i uvođenje sankcija Rusiji, sagovornik Danasa kaže da su one deo procesa usklađivanja naše spoljne politike sa EU.

„Ako nismo odustali od EU integracija prirodno je da usklađujemo našu spoljnu politiku kao i da je uskladimo sa sopstvenim interesima“, zaključuje lider DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari