Zoran Lutovac o pozivu na bojkot izbora: Možda se prebacuje odgovornost na same Srbe 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac upitao je, gostujući u emisiji Iza vesti, zbog čega je na severu KiM „ova vlast pozvala ljude da bojkotuju izbore“.

„Jesu mogli da izađu na izbore i da Srbi preuzmu lokalnu vlast? Možda žele da prebace odgovornost na same Srbe sa Kosova“, kaže Lutovac, prenosi N1.

Govoreći o članstvu Kosova u Savetu Evrope, rekao je da sve gleda u širem kontekstu.

„U stvari Vučićevog pokušaja da sve ovo što se dešava pokuša da odbrani pred javnim mnjenjem, odnosno građanima Srbije. Cela priča oko nove strategije u spoljnoj politici i odnos prema SE, prema izborima na KiM, sve akcije i reakcije Vučića su usmerene ka tome da se građanima Srbije u stvari ne kaže ono što jeste stvarno, nego ono što bi on voleo njima da predstavi. Stvarno jeste da je on prihvatio jedan sporazum koji sad pokušava da relativizuje“, kaže Lutovac.

Komentarišući to što se izjave predsednika ne poklapaju sa izjavama stranih zvaničnika, kaže da je „pitanje kome verujemo“.

„Čoveku koji ne drži reč ili ljudima koji su bili posrednici i svima drugima koji su rekli suprotno. Suočavamo se stalno sa izjavama koje su kontradiktorne kod Vučića. Ne možete da ga uhvatite ni za glavu ni za rep, on u jednom pasusu kaže dve različite teze, onda se uvek poziva na prvu, kad mu spočitavate onu drugu“, kaže on.

Ističe da nam on govori „neke notorne stvari“.

„U odnosima sa drugim državama da se držimo reciprociteta, to je nešto uobičajeno i normalno, ovde se ne radi o tome, ovde se radi da te države koje su bile uzdržane ili glasale ‘za’, da su polazile od toga da je on prihvatio sporazum. Te zemlje su se rukovodile upravo tom činjenicom da je sam Vučić, odnosno Srbija prihvatila taj sporazum, koji omogućava da se tako ponašaju“, kaže on.

Vučić će, kaže Lutovac, „procenjivati šta mu je u određenom trenutku potrebno zbog javnog mnjenja u Srbiji, a šta zbog javnog mnjenja u međunarodnoj zajednici“.

„To kada on spočitava nekome da je glasao na ovaj ili onaj način, mora da ima u vidu da ti ljudi uopšte nisu dovodili u pitanje teritorijalni integritet Srbije, nego su se rukovodili sporazumom koji je on prihvatio“, kaže.

Govoreći o izjavi portparola EU Petera Stanoa, koji je naveo da su briselske institucije „primile na znanje“ da je Srbija glasala protiv prihvatanja aplikacije Kosova za članstvo u Savetu Evrope, kaže da je to „razlog više da nam Vučić objasni o čemu se radi“.

„On to nije objasnio ni poslanicima u parlamentu, ni građanima Srbije. Građani Srbije u stvari ne znaju koji je sporazum prihvatio, šta nije, šta nije potpisao, a šta je trebalo, mi ne znamo šta on radi, a to je neprihvatljivo u jednoj uređenoj državi“, kaže Lutovac.

Ističe da je „to ponašanje ne može racionalno da se objasni“.

„Jedino iracionalno. Da smo ušli u retrogradni merkur, pa da dolazi do problema u komunikaciji, nešto iracionalno, retrogradni merkur, komunikacija nije dobra, postoji nerazumevanje, problemi u komunikaciji sa saradnicima, sa partnerima, sa nekima koji su na drugoj strani, ne možete drukčije da objasnite ovo“, kaže.

Dodaje da „on jedno priča, a drugo radi“.

„I dok god radi ono što radi, a radi ono što je obećao stranim partnerima, neće im smetati to što priča. Drugim rečima, mnogi mu zameraju da već godinama priča kako će rešiti kosovski problem, a nije uradio, ne, on jeste sve uradio, on jeste sve uradio da Kosovo bude faktički nezavisno, ono što nije uradio, nije priznao da je to uradio. On se ponaša da faktički odrađuje to što očekuju od njega, a priča drugo. Drugo bi bilo da priča ono što žele da čuju, a radi drugo, onda bi bio problem“, kaže.

DS, dodaje on, na ovo gleda kao na „pokušaj jednog manevra Vučića da nešto ovde predstavlja na jedan način, a međunarodnoj zajednici na sasvim drugi“.

„Pokušaj vrdanja onoga što je prihvatio. Naš stav je bio, jasno i precizno smo rekli, da način na koji je donet sporazum i sadržaj u tom sporazumu, nije urađen na dobar način, ali da sa druge strane apsolutno ne dovodimo u pitanje da ne neophodno normalizovati odnose“, kaže.

Prema njegovim rečima, „Srbi na KiM treba da imaju mogućnost da upravljaju sami sobom, a ne da se upravlja njima niti iz Prištine, niti iz Beograda“.

„Imamo problem sa načinom na koji je donet sporazum, i sa sadržajem koji ne omogućava stavnovništvu koje je većinsko da upravlja samo sobom. Naš stav je vrlo jasan, mi smo za normalizaciju odnosa i za postizanje sporazuma, ovaj sporazum je manjkav u proceduri i u sadržaju, to mora da se otkloni“, kaže.

Na pitanje kakvu poruku šalju međunarodnoj javnosti, kaže da je poruka da nama „nisu potrebni nikakvi sporazumi koji će nas primoravati da normalizujemo odnose“.

„Nego ćemo u najnormalnijem dijalogu (sa Albancima na Kosovu) doći do onoga što je rešenje prihvatljivo za sve. Dok je DS bila na vlasti, izbori na severu KiM su se održavali u organizaciji Srbije, otkako je došao SNS, ti izbori se organizuju od strane Prištine“, kaže on.

Upitao je i zbog čega je na severu KiM „ova vlast pozvala ljude da bojkotuju izbore“.

„Jesu mogli da izađu na izbore i da Srbi preuzmu lokalnu vlast? Možda žele da prebace odgovornost na same Srbe sa Kosova“, kaže Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari