Kako je Milanović dočekao Vjosu Osmani u Zagrebu: Nismo u 1914. godini, Srbija mora dati odgovore 1Dnevnik.hr

Predsednica Republike Kosova Vjosa Osmani Sadriu, zajedno sa suprugom Prindonom Sadriuom, boravi u dvodnevnoj službenoj poseti Republici Hrvatskoj.

Na poziv predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, kosovska predsednica će boraviti u toj državi u utorak i sredu te će, osim Zagreba, posetiti Karlovac i Rijeku.

Milanović je već više puta javno pozvao članice EU koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine. I u svom nedavnom govoru u Ujedinjenim narodima u Njujorku, naglasio je da Hrvatska zagovara univerzalno priznavanje Republike Kosova i njeno pravo na postojanje kao ravnopravnog člana zajednice naroda.

Na Kosovu je opet napeto, a najnovije napetosti podstaknute su napadom naoružane srpske paravojne grupe na kosovske policajce na severu Kosova krajem septembra.

„Naši su stavovi jasni, Srbija mora dati odgovore na neke stvari koje su očigledne i ne mogu promaći ni pažnji malog deteta. Neko mora dati odgovore. Ne upirem prstom ni u koga, ali neko iza toga stoji. Ako ne bude nikakvih posledica, to znači da čekamo sledeći takav događaj, veće skale i magnitude, a to ne smemo dopustiti. Sva podrška Kosovu, da se primi barem u zajednicu evropskih država”, rekao je Milanović nakon sastanka s Osmani.

„Srećni smo što imamo saveznike kao što je Hrvatska“, istakla je kosovska predsednica i zahvalila hrvatskom predsedniku.

Istakla je da je Hrvatska veliki prijatelj Kosova, saveznik i partner: „Vi ste bili na našoj strani kad je bila ugrožena naša bit.“

Upozorila je da u regionu i dalje postoje snage koje žele vratiti istoriju, ali: „Kosovo je odlučno da nastavi dalje. Predsednik Milanović nastavlja biti naš glas, a i mi nastojimo biti prisutni u najjačoj alijansi koju čovečanstvo poznaje.“

Naglasila je i da Kosovo na Hrvatsku gleda kao na glavnog saveznika, ne samo u regionu: „Delimo deo zajedničke istorije, sticanje slobode i nezavisnosti. Stotine albanskih građana se borilo za hrvatsku slobodu i nezavisnost. Hrvatska je deo misije KFOR-a na Kosovu.“

Dodala je i da ekonomska saradnja Kosova i Hrvatske napreduje, kao i da je uverena da je prijateljstvo dva naroda duboko ukorenjeno.

“Kosovo se suočava s jednom od najtežih situacija zbog terorističkih aktivnosti naređenih iz Srbije i nadam se da će naši saveznici pokazati jasnoću u međunarodnim odnosima i sprečiti hibridna delovanja u regionu. Jako malo zemalja razume s čime se suočava Kosovo. Hrvatska se početkom devedesetih suočila sa sličnom matricom Miloševićevog režima“, kazala je Vjosa Sandriu.

„Kao i dosad, očekujemo dalju podršku Hrvatske tokom suočavanja s ovim ozbiljnim izazovom koji može imati posledice za region. Verujem da će vaš doprinos biti od ključne važnosti za očuvanje bezbednosti regiona. Kosovo je snažno i odlučno u svojoj nameri da gradi dobrosusedske odnose sa svim zemljama, a ujedno radimo na tome da ispunimo svoj cilj, članstvo u Evropskoj uniji“, naglasila je kosovska predsednica i dodala kako je uverena da će budućnost ujediniti Kosovo i Hrvatsku i evroatlantskoj porodici.

Milanović je rekao da on protivnik sankcija: „U sankcije ne verujem, pogotovo one koje se donose protiv celih država. Možda protiv pojedinaca.“

Pozvao je i na kršenje sankcija protiv Kosova, a kaže da bi i neki drugi trebali upozoravati na problem Kosova, kao što to čini on, ali to ne čine jer možda imaju nekih ličnih interesa.

Podsetio je da je Srbija uzdrmala svet kad je u Sarajevu ubijen austrijski prestolonasljednik te da se od Srbije tada tražilo nemoguće i da se sada to neće dogoditi.

„Nismo u 1914. Mi smo u 2023. godini. Imate grupu od stotinu muškaraca koja je došla opremljena. Uniforme mogu kupiti, skrojiti… Ali, oružje, obuka, snimci… Sve je to u dokaznom fondu kojim raspolaže Kosovo. Šta sad? Pasuljanske livade, to nije IKEA, nije luna park, da bi se tamo pripremao moraš imati amen in primatur vrhovnog poglavara… Navire niz pitanja, to su odgovori koje Srbija mora dati“, ponovio je Milanović.

„Sankcije Kosovu je doneo Borrelj koji uskoro odlazi, valjda, u penziju. On i njegova ekipica… Sankcije Kosovu slika nekompetentnosti i gluposti koje ta ekipica radi u regionu“, kazao je Milanović.

Kosovska predsednica je kazala da je istraga pri kraju i ponovila koje dokaze imaju da Srbija stoji iza napada te je podsetila da su napadače prozvali i herojima u Srbiji.

„Država Srbija ni ne skriva činjenice, imamo službene odluke potpisane od funkcionera te države, imamo video snimke koje smo izvukli iz dronova koje su teroristi dok su bežali s Kosova ostavili za sobom“, kazala je i dodala da srpska vojska konstantno obučava pripadnike te terorističke grupe te da Srbija to ni ne negira.

„Oružje koje je taj dan zaplenjeno je ono što najčvršće povezuje Srbiju s napadačima“, rekla je i dodala da se oružje tokom nekoliko meseci švercovalo na Kosovo vozilima s lažnim oznakama KFOR-a.

„Sve zajedno otkriva da je nalogodavac napada u Banjskoj država Srbija te da će se takvi napadi nastaviti ako ne bude nikakvih posledica“, upozorila je kosovska predsednica.

„Možete biti sigurni dok je EK na vašoj strani. Ali sankcije – to je ćorav posao, oprostite mi na mom francuskom“, rekao je Milanović i dodao da ne zna ima li Rusija veze s napadom u Banjskoj, ali da joj događaji na Kosovu sigurno odgovaraju, baš kao i kriza u Gazi.

„Mislim da nema veze s tim, ali to je samo moje mišljenje. Više se čudim Srbiji, koja kao da nije svesna da je izgubila sve što je mogla u perspektivi razvoja jedne nacije“, kazao je Milanović.

Službeni bilateralni sastanak dvoje predsednika održan je u Kabinetu Predsednika Hrvatske, a Osmani će se sastati i s predsednicima Sabora i Vlade. Tokom boravka u Hrvatskoj predviđen je, između ostaloga, i njen susret s pripadnicima albanske zajednice koja živi u Hrvatskoj.

Milanović i Osmani Sadriu razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, političkoj i bezbednosnoj situaciji u jugoistočnoj Evropi, aktuelnim događanjima na severu Kosova, kao i evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Kosova i ostalih zemalja na jugoistoku Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari