Predsednica Kosova sutra stiže u zvaničnu posetu Hrvatskoj 1foto EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Predsednica Kosova Vjosa Osmani dolazi sutra, na poziv hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, u zvaničnu dvodnevenu posetu Hrvatskoj, saopšteno je danas u Zagrebu.

Prvog dana posete, ona će u Zagrebu odvojeno razgovarati s predsednikom Zoranom Milanovićem, premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem.

Milanović i Osmani razgovaraće o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, političkoj i bezbednosj situaciji u jugoistočnoj Evropi, aktuelnim događanjima na severu Kosova, kao i evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Kosova i ostalih zemalja na jugoistoku Evrope, navodi se u saopštenju pres službe hrvatskog predsednika.

U saopštenju se ističe da Hrvatska podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući podršku za dodelu statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsednik Milanović je, kako se dodaje u saopštenju, više puta javno pozvao članice EU koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

Takođe se podseća da je hrvatski predsednik nedavno u govoru u Ujedinjenim nacijama naglasio da Hrvatska „zagovara univerzalno priznavanje Republike Kosova i njeno pravo na postojanje kao ravnopravnog člana zajednice naroda“.

Tokom boravka u Hrvatskoj predsednica Kosova će se sastati i s predstavnicima albanske zajednice, a osim Zagreba, posetiće Karlovac i Rijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari