Zoran Živković za Danas: Za Movsesijanovu ostavku sam saznao iz medija 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV (Arhiva)

Aris Movsesijan podneo je ostavku na mesto predsednika Nove stranke krajem prošle nedelje, a osnivač te stranke i njen dva puta birani predsednik Zoran Živković kaže da će, shodno statutarnim rokovima, proces biranja novog rukovodstva biti završen do početka „zvaničnog leta“.

„Prvo treba da se konstantuje ostavka i održi sednica Predsedništva, po statutu i poslovniku to će bit narednih dana, što je zbog praznika usporeno. Nakon toga se ulazi u statutarne rokove gde se raspisuje izborna konferencija, koja bi trebalo da bude održana u narednih mesec dana. Sve bi do zvaničnog leta trebalo da se završi, tako piše u Statutu i Poslovniku o radu“, navodi Živković.

Živković, kojeg je Movsesijan na mestu predsednika nasledio, kaže da se neće kandidovati za predsednika jer, ne samo da je rekao da se više za stranačke funkcije kandidat više neće biti, već i zato što mu Statut, za koji napominje da ga je on pisao pri osnivanju stranke, ne dozvoljava da više od dva puta bude biran na mesto predsednika stranke.

„Neko mora i da poštuje pravila u ovoj zemlji, pa eto ja ću to da radim“, poručuje Živković.

„Moram da priznam da je ostavka Movsesijana postojala kao mogućnost. Ja sam mu rekao da sednemo i pričamo o tome, a nakon toga sam i ja saznao iz medija da je podneo ostavku. Nismo imali nikakvu komunikaciju. Očekivao sam da me pre ili posle toga kontaktira, to se nije dogodilo. Nemam objašnjenje, a to je pitanje za Arisa“, odgovara Živković upitan da li je za njega Movsesijanova ostavka bila iznenađenje.

Na pitanje da li smatra da je ostavka njegovog naslednika odgovoran čin, s obzirom na izborni rezultat, odnosno neprelazak cenzusa koalicije čiji je Nova bila deo Živković kaže – „Naravno, ali se onda kaže da je to zbog toga urađeno“.

Movsesijan je pred ostavku trebalo da o razlogu obavesti kolege u stranci, kao i da se sa njima dogovori o planu za dalje delovanje. Uz to, pre ostavke, trebalo je podneti izveštaj o kampanji i izbornim rezultatima, kao i finansijski izveštaj, smatra Živković, koji kaže da bi takav postupak bio primeren.

„Ja nisam podnosio ostavku, ali se nisam kandidovao na izborima iz ovog statutarnog razloga. Svi su očekivali da se pod pritiskom članstva promeni statut, ali sam ja to odbio“, objašnjava Živković svoju odluku nakon parlamentarnih izbora 2020. godine kada je Nova stranka u koaliciji „Nek maske padnu“ sa Zelenom strankom Gorana Čabradija osvojila 0.24 posto.

Aris Movsesijan, upitan za svoju stranu priče, nije želeo da komentariše navode Zorana Živkovića.

Upitan za atmosferu unutar Nove stranke i prevremene beogradske izbore Živković navodi da bez obzira na to da li predsednik partije podnosi ostavku se podnese gore pomenuti izveštaji, kao i plan šta dalje.

„Imam neke ideje ali će novo rukovodstvo da o tome odlučuje. Predložiću te ideje, ali to je pre svega unutarstranačka priča“, navodi Živković.

Nije želeo da odgovori postoji li neko koga bi voleo da vidi na mestu predsednik stranke, ali napominje da u Novoj ima ostvarenih ljudi u privatnom i poslovnom životu koji bi mogli „kao kolegijum ili kao pojedinac“ da podnesu odgovornost za „postpetooktobarsku politiku doktora Zorana Đinđića“, za koju bivši premijer Srbije i v.d. predsednik Demokratske stranke nakon ubistva Đinđića kaže da je jedino zastupa Nova stranka.

Movsesijan je krajem prošle nedelje u pisanoj izjavi medije obavestio da podnosi ostavku, zahvalivši se na dosadašnoj saradnji, i ne navodeći razlog za taj postupak. Nakon ostavke u izjavi za naš list naveo je da će biti vremena da komentariše zašto je ostavku podneo, uz napomenu da član stranke ostaje. Predsednik Nove stranke je postao u oktobru 2020. godine, a do tada se nalazio na funkciji predsednika Saveta Nove stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.