Zorana Mihajlović: Vreme je odluka. Da li ste "Za" ili ste "Protiv"? 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Bivša ministarka iz redova naprednjaka Zorana Mihajlović pozvala je sve političare i javne ličnosti da pokažu odgovornost u pogledu evropskog predloga sporazuma za pitanje Kosova, a pre svih stranku čija je članica – Srpsku naprednu stranku, jer je to „pošteno, odgovorno i demokratski“.

Napomenuvši da je sada trenutak za odluku o Predlogu Evrope i SAD za pitanje Kosova, koji je sinoć postao i javan, ona je poručila da njegovo prihvatanje ne znači priznanje Kosova, ali ni „izdaju“ kako to, primetila je, neki predstavnici opozicije, ali i vlasti pokušavaju da predstave.

„To je odluka koja treba da donese ono za šta se svi godinama zalažu – mir, suživot, bolji život za Srbe i Albance“, napisala je Mihajlović u objavi na Instagramu.

Komentarišući navode o „izdaji“ rekla je da je tu na delu „igranje s izbledelim istorijskim osećanjima građana“.

„Plan ne znači „izjavu“ kako pojedini predstavnici opozicije ali i vlasti žele da ga predstave igrajući se izbeledelim istorijskim osećanjima građana“, napisala je Mihajlović.

Napomenula je i da plan nije dekret, nego „proces koji gleda u budućnost“, dodavši dalje da sporazum Srba i Albanaca morao ranije biti donet, ali da nije pitanje ko je kriv što do toga nije došlo jer nevinih nema. O tome će suditi istorija, smatra Mihajlović i poručuje da bi potpisivanje sporazuma rešilo učmalu atmosferu besnađa i kompromisa u kojoj, kaže, se decenijama koprcamo.

„Predsednik Srbije ima ustavnu obavezu, ali i svest da je došlo vreme donošenja određenih odluka. On je i predsednik najjače političke partije. Deklarativno pojavljivanje nekolicine funkcionera SNS u medijima, nije stav stranke o ovom važnom pitanju. Kao što stav stranke o planu EU i SAD za Kosovo nije ni sednica Predsedništva, zvanična ili nezvanična, na kojoj će svi klimnuti glavom da se slažu sa stavom Predsednika. O nekom drugom pitanju možda, ali o ovom – ne! O planu Evrope za Kosovo treba da se izjasni svaki član/ca SNS. Da svaki mesni, opstinski, gradski odbor stranke sedne, raspravlja i donese odluku ali ne o tome da li su uz Predsednika jer to se podrazumeva zar ne? Već da odluče da li podržavaju plan EU i SAD za rešavanje pitanja Kosova. Nema skivanja u foteljama, vreme je da stanu iza svojih odluka. Idemo junaci, vreme je da hrabro kažete šta mislite“, navela je.

Da bi svaki član i članica stranke mogli da donesu stav da li su za ili protiv sporazuma oni bi prvo morali, kaže Mihajlović, da budu upoznati sa time šta taj plan predstavlja.

„Isto je i sa SPS i ostalim partijama koje je SNS uvukla u vlast. Dajte da vidimo stav svakog odbora SPS. Ili možda ćutanjem opet žele da dobijaju političke poene? Teško, i to vreme se promenilo. Vreme je odluka. Da li ste Za ili ste Protiv? Ja sam Za!“, poručila je.

Zanimljiv je i početak ovog saopštenja, u kom bivša ministarka navodi da je bilo potrebno „samo sedam godina“ da se od donešenja odluke i definisanja projekta „Apolo 11“ dođe do spuštanja Nila Armstronga na Mesec, napomenuvši da su u tom projektu učestvovali „i naši ljudi“.

„A mi? Kako mi trošimo naših „sedam“ godina? I dalje živimo u vakumu sećanja, negde između želje da ne mislimo i nagona da živimo i idemo ka budućnosti. Oko nas, iza i ispred stoje dijalozi, razgovori, kompromisi, političarenje… i sve na temi Kosova i Metohije. Nema političara koji dolazeći na vlast nije obećavao rešavanje i bolji život za ljude na Kosovu i Metohiji. Nema onog ko nije koristio Kosovo i Metohiju kao igračku, plen, glasački rezervoar, faktor ucene u trenucima koji traže odluke“, navela je ona.

Svoje saopštenje završila je rečima „Prošlost nije opcija“.

„Proslost nije opcija! Hoćemo da živimo u miru, bez kriza i kriznih situacija, hoćemo da radimo, živimo i da se smejemo a ne da slušamo vesti o ranjavanju dece na Kosovu. Hoćemo da se bavimo novim tehnologijama i zelenom tranzicijom a ne puškama, ružičastim ili zelenim dronovima samoubicama, vojnom opremom i nagoveštajima stalnih sukoba. I Srbi i Albanci treba da se razvijaju.  Koliko god neki misle da ovo košta, to nije ništa za izgubljene mladosti, živote i vreme generacija koja su na ovaj ili onaj način bile i jesu zarobljene politkom oko Kosova. Sada je vreme za hrabrost  i odvažnost, vreme je za donošenje odluke. Za mene – Prošlost nije opcija“ poručila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari