"Zrak": Zrenjaninska vlast ne radi svoj posao 1Foto: Ivana Gordić Perc

Zrenjaninska vlast ne radi svoj posao za koji su plaćeni, da obezbede uslove da građani ostvare osnovno ljudsko pravo, pravo na vodu, naveli su u svom reagovanju aktivisti Udruženja „Zrenjaninska akcija“.

Kako kažu, njima se na protestu koji su organizovali u subotu nije obratio niko od vlasti. Smatraju da vlastodršci nemaju hrabrosti da izađu pred njih i kažu im u lice, kako navode, da su „sposobni samo da zauzimaju fotelje, funkcije, upravne odbore, da preleću iz stranke u stranku, za dobro uhljebljenje svojih ekipa“.

-Na današnji dan pre godinu dana, dobili smo novog gradonačelnika. Zvali smo ga da dođe ovde pred svoje sugrađane i kaže nam šta je uradio za tih godinu dana po pitanju vodosnabdevnja. Očigledno da nije imao vremena od silnog rada sa njegovim timom. Zato je preko medija porušio da je dobro što je raskinut ugovor s fabrikom vode i da Zrenjanin i vodovod neće trpeti posledice tog ugovora. Ako je toliko bio štetan ugovor zašto se toliko čekalo na raskid i zašto se planira novi ako je prethodni bio loš? Gde su rezultati komisija JKP „Vodovod i kanalizacija“ i gradonačelnika u vezi sa fabrikom vode – pitaju aktivistika „Zraka“.

Oni podsećaju da se u rešenju inspektora iz 2004-te godine o zabrani korišćenja vode, nalaže Vodovodu da obezbedi alternativni onabdevanje građana vodom ali da se to nije desilo.

-Dok oni koji su odgovorini za fijasko sa fabrikom vode ne trpe posledice, trpimo mi i to već 17 godina. Dosta nam je više demagogije i praznih priča. Želimo da znamo šta mogu da urade odmah da dobijemo vodu. Želimo uključivanje strušne javnosti i transparentne procese u rešavanju problema. Na naša pitanja ne dobijamo odgovore nego napade huligana bez reakcije zvaničnika. Zato smo išli ispred Gradske kuće da im zalepimo naše zahteve – navode Iz ovog udurženja.

Stav ZRAK-a je, kako su saopštili, da je javno-privatno partnerstvo u obavljanju komunalnih delatnosti pogodno tlo za manipulacije i korupciju u svim gradovima Srbije, ne samo u Zrenjaninu. Zato traže poništenje izmene Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. godine, zamenu azbestnih i olovnih vodovodnih cevi, da se obezbedi pijaća voda, da se obezbedi alternativno snabdevanje vodom, da tužilaštvo radi svoj posao i da neko odgovara za zločin prema sopstvenim građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari