Zvaničnik NATO: Balkan je napredovao od 90-tih, ali sada se obnavljaju tenzije u BiH i na Kosovu 1Foto FoNet Milica Vučković

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Havijer Kolomina izjavio je u intervjuu za portal Juropijen vestern Balkans (European Western Balkans) da je Zapadni Balkan mnogo napredovao od sukoba 1990-ih, ali da se obnavljaju tenzije na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Kolomina je rekao da se negativne posledice rata u Ukrajini osećaju u mnogim regionima, pa i na Zapadnom Balkanu.

On je istakao da se partnerstvo Srbije i NATO nastavlja uz potpuno poštovanje vojne neutralnosti Srbije, kao i da su jasni kada je reč o Rusiji i stabilnosti širom Zapadnog Balkana.

„Pozivamo Rusiju da igra konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu. Nažalost, redovno vidimo da Rusija radi upravo suprotno“, rekao je Kolomina.

Upitan o situaciji na Kosovu, rekao je da su snage Kfor u potpunosti spremne da intervenišu ako dođe do ugrožavanja stabilnosti, bezbednosti i slobode kretanja.

„Sada je važno da sve strane pokažu političku volju i jaku posvećenost u cilju pronalaženja održivog političkog rešenja kroz dijalog. Ovo je od ključnog značaja za trajnu bezbednost na Kosovu, kao i za stabilnost širom regiona“, rekao je Kolomina.

On je dodao da NATO u potpunosti podržava napore u okviru dijaloga pod okriljem EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari