Ako želite da smanjite rizik od raka, ovo povrće jedite svaki dan, savetuje doktorka 1Foto: Mythja Photography / Panthermedia / Profimedia

 

Sve što jedemo igra ogromnu ulogu u našem opštem zdravlju i blagostanju. Praćenje određene dijete može povećati ili smanjiti rizik od nekih stanja. Postoje čak i određene namirnice koje mogu sadržati brojne zdravstvene prednosti, a doktorka Punam Desai, otkrio je jednu od njih na TikToku.

Ona je pohvalila povrće, koje se nalazi u većini kuhinja, prepuno kvercetina, koje studije povezuju sa manjim rizikom od raka i srčanih oboljenja. Obraćajući se svojim sledbenicima, dr Desai je rekla: „Ja sam lekar i redovno jedem luk. Sadrži nešto što se zove kvercetin, koji mu daje moćna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva“.

Studije su pokazale da antioksidansi u kvercetinu mogu ukloniti štetne hemikalije zvane slobodni radikali iz našeg tela. Oni mogu oštetiti ćelijske membrane, pokvariti se sa DNK i ubiti ćelije. Takođe mogu pomoći u smanjenju otoka, ubijanju ćelija raka, kontroli šećera u krvi i pomoći u zaustavljanju srčanih bolesti.

„Kvercetin može usporiti progresiju kancera kroz različite mehanizme, uključujući smanjenje mutiranih p53 proteina, zaustavljanje u G1 fazi, inhibiciju tirozin kinaze i smanjenje preživljavanja ćelija, proliferaciju proteina i antiapoptotičke proteine. Koncept kvercetina kao jedinjenja protiv raka je takođe potkrepljena raznim studijama“, kaže doktorka.

Istraživanja iz 2023. godine potvrđuju izjave doktora.

@doctoranddancer Who else loves onions? #onions #nutrition #health ♬ original sound – Dr. Poonam Desai

„Kvercetin ima istaknutu medicinsku vrednost kod kardiovaskularnih bolesti, kao što su antioksidacija, smanjenje fibroze miokarda, poboljšanje remodeliranja komora i srčane funkcije, zaštita vaskularnog endotela, srčana insuficijencija, prevencija ishemijske reperfuzijske povrede i regulacija krvnog pritiska“, studija države.

Međutim, dr Desai napominje da zdravstvene prednosti luka zavise od vrste koju jedemo i načina na koji ga jedemo.

„Crveni luk sadrži više kvercetina nego beli, tako da češće biram crveni. Takođe, ako kuvate luk, on snižava nivoe kvercetina. Tako da ja jedem sirovi luk da bih povećao koristi za zdravlje. Takođe, spoljni slojevi sadrže više kvercetina. nego unutrašnji slojevi“, zaključio je doktor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari